Dacă până acum aproximativ 600.000 de persoane traversau frontiera de stat prin punctul Palanca, acum, datorită noii construcții, numărul acestora se va dubla, ajungând la 1,2 milioane de persoane anual, potrivit estimărilor. Numărul vehiculelor se va cifra la 570.000 anual, de două ori mai mult decât în prezent.

Toate acestea vor fi posibile datorită punctului de trecere a frontierei care va fi construit, asta fiindcă el va fi modern și va ține cont de principiile designului centrat pe utilizator - ajustat la necesitățile fiecăruia: călătorilor, familiilor, persoanelor cu dizabilități, solicitanților de azil, antreprenorilor, brokerilor și nu în cele din urmă - polițiștilor de frontieră și vameșilor.

Vizitatorii vor avea acces la blocuri sanitare, care vor fi adaptate și pentru utilizatorii de scaune cu rotile. Toate persoanele care vor traversa frontiera moldo-ucraineană prin punctul de trecere Palanca vor avea acces la servicii bancare.

Trecerea frontierei de stat cu vehiculele va fi la rândul său mai plăcută, datorită unui pavaj pe o suprafață de 16.600 m².

 

Se estimează că lucrările de construcție a noului punct de trecere a frontierei de stat se vor finaliza la sfârșitul anului 2018.

Suprafața totală a terenului destinat acestui punct de trecere va fi de 2,6 hectare. Zona verde va fi amenajată pe o suprafață de 6,685 m2.

Bugetul pentru construcția punctului de trecere a frontierei de stat Palanca, operat în comun pe teritoriul Republicii Moldova, se cifrează la 5,56 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane sunt acordate de Uniunea Europeană, iar 1,06 mln euro - de Guvernul Republicii Moldova. Proiectul este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova.