„Valoarea liniei duble de cale ferată de mare viteză, care va putea fi construită în următorii 10 ani, este de 4 miliarde euro. Banii vor putea veni din fondurile Uniunii europene”, a declarat șeful Executivului de la Sofia.

Noul coridor de transport va face legătura între Dunăre, Marea Neagră și Marea Egee. Coridorul feroviar va contribui, de asemenea, la dezvoltarea porturilor elene și bulgare, impulsionând comerțul în zonă.

Premierii celor două state vor prezenta în octombrie noul proiect bulgaro-elen în cadrul unei întălniri cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, precizează sursa citată.

Linia de cale ferată va permite transportul de mărfuri ocolind strâmtorile Bosfor și Dardanele.

Borisov a declarat că țările din Balcani trebuie să contribuie la dezvoltarea economică a regiunii. O atenție specială va fi acordată și proiectelor din energetică. Bulgaria și Grecia colaborează în vederea diversificării surselor energetice și rutelor de tranzit.

În cadrul unei întâlniri la Alexandropolis, joi, miniștrii pentru probleme energetice au trecut în revistă realizarea legăturii transfrontaliere a sistemelor naționale de gazoducte, potrivit Europa Liberă.

„Colaborarea noastră nu este îndreptată împotrivă altora. Ea va întări stabilitatea nu numai în Balcani dar și în zona Mării negre care are o importanță geostrategică deosebită. Fără participarea noastră Uniunea Europeană nu va putea face față provocărilor”, a declarat Alexis Tsipras.