În șapte luni ale anului 2017 importurile au crescut cu peste 18% față de perioada similară a anului trecut. În grupul țărilor de proveniență, cea mai mare pondere o ocupă statele europene (aproape 50%), urmate de Comunitatea Statelor Independente cărora le revine aproape un sfert din totalul importurilor. 

Analiza evoluției importurilor pe țări în ianuarie-iulie 2017 arată că cele mai multe mărfuri în țara noastră au fost aduse din România, în valoare de peste 360 de milioane de dolari americani. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, importurile de mărfuri din țara vecină au crescut cu aproape 23%.

Pe locul doi în topul țărilor de unde vin cele mai multe mărfuri se situează Federația Rusă - aproape 298 de milioane de dolari. Spre deosebire de România, aici creșterea importurilor a fost de doar 5 la sută.

Cu aproape o treime au crescut importurile din Ucraina, ajungând la o valoare totală de 270 de milioane de dolari, urmată de China cu 259 de milioane de dolari.   

La mijlocul clasamentului se situează Germania, Italia și Turcia.

Polonia, Franța și Belarus încheie topul celor 10 de țări de proveniență a importurilor în Republica Moldova, valoarea cărora nu depășește 100 de milioane de dolari/țară.