Roman Seleznev, în vârstă de 33 de ani, fiul parlamentarului rus Valery Seleznev, a pledat vinovat pentru participare la o schema de şantaj şi pentru conspiraţie în vederea comiterii de fraudă bancară. Acuzaţiile au fost prezentate la tribunalele federale din statele americane Nevada şi Georgia.

În aprilie, Seleznev a fost condamnat la 27 de ani de închisoare, de un tribunal din Washington, pentru rolul jucat într-un atac informatic vizând computere, pentru a fura numere de carduri bancare, scrie digi24.ro.

El a fost arestat în Maldive şi adus în Statele Unite pentru proces.

Guvernul rus a criticat iniţial arestarea, susţinând că a fost vorba despre o răpire ilegală.

Avocatul lui Seleznev, Igor Litvak, a dat asigurări că clientul său îşi acceptă responsabilitatea în dosarele judecate în Nevada şi Georgia, dar intenţionează să conteste în apel dosarul de la Washington.

“Considerăm în continuare că modul în care a fost adus în Statele Unite este ilegal”, le-a spus Litvak reporterilor. “Practic a fost răpit”, a adăugat el.

Cazurile din Nevada şi Georgia implică o reţea de fraudă cu carduri cunoscută drept “Carder.su”, o reţea online folosită de infractorii care făceau trafic cu date furate.

Pledând vinovat, Seleznev a recunoscut că a fost implicat şi a vândut date de carduri de credit furate.

Schema le-a permis hackerilor să fure datele a 45,5 milioane de carduri şi să retragă 9,4 milioane de dolari de la ATM-uri din 280 de oraşe.