Candidații opoziției unite au luat majoritatea locurilor în zece consilii municipale din cartierele moscovite, arată datele preliminare ale scrutinului local.

De notat că opoziția a luat absolut toate mandatele în cartierul Gagarin, unde este înregistrat și votează președintele rus, Vladimir Putin. 

 

Tot opoziția a denunțat, însă, numeroase cazuri de fraudă în cadrul celor aproape 6.000 de scrutine organizate în 82 de regiuni ale Federației Ruse pentru alegerea a 16 guvernatori regionali și a numeroși consilieri municipali, inclusiv la Moscova, scrie Agerpres.

Cele mai multe rezultate definitive erau așteptat să fie date publicității în cursul nopții, dar primele rezultate ale alegerilor guvernatorilor erau în mare parte favorabile partidului apropiat Kremlinului, Rusia Unită, care a câștigat o majoritate absolută în alegerile legislative de acum un an.

Premierul Dmitri Medvedev, citat de agențiile de presă ruse, a apreciat rezultatul drept „extrem de favorabil” Rusiei Unite, formațiune pe care o conduce.

Deși foarte variate în funcție de regiuni, ratele de participare au fost în general scăzute, în special la Moscova, unde Comisia Electorală a vorbit de o prezență la vot între 14% și 15%, pe baza cifrelor disponibile cu două ore înainte de închiderea secțiilor de votare.

Alegerile au suscitat interesul în special în capitala rusă, unde un număr fără precedent de candidați sub 35 de ani (2.800 din 7.600) au concurat pentru circa 1.500 de mandate de consilier municipal.

Mulți comentatori au văzut în această implicare a tinerilor rezultatul manifestațiilor organizate în primăvară de oponentul nr.1 al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, la care s-au mobilizat în special studenți, inclusiv adolescenți. Opoziția liberală spera să poată obține câteva locuri și denunțase în ultimele zile tăcerea autorităților municipale privind scrutinul de duminică, organizat într-o atmosferă de indiferență generală.