Consiliul de Integritate s-a întrunit în ședință și a decis astăzi să nu-l admită în concurs pe șeful în exercițiu al ANI. Doar doi dintre cei cinci membri prezenți la ședință au votat pentru admiterea acestuia în competiție. Anatolie Donciu a fost descalificat, pentru că actele pe care le-a prezentat membrilor Consiliului nu ar fi demonstrat că el a contestat în instanță Raportul comisiei speciale parlamentare, care a anchetat activitatea sa.

În cursă rămân, astfel, Victor Strătilă, Lilian Chişcă și Teodor Cârnaț.

Citiți aici cine sunt candidații la șefia ANI.

Anatol Donciu a fost președintele CNI din 2012 și până la reformarea instituției și transformarea ei în ANI. Atunci când acesta a fost numit în funcție, Ziarul de Gardă a scris că Donciu locuieşte într-o casă evaluată de experţi imobiliari la aproximativ 5 milioane de lei. Construcţia „castelului” a început în perioada în care acesta activa în cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC). Donciu a vorbit pentru Agora acum doi ani, când se discuta despre reforma CNI, că instituția pe care o conducea nu era eficientă. 

Concursul pentru șefia ANI a fost anunțat acum 6 luni și, între timp, a fost prelungit de câteva ori. Autoritatea este nefuncțională de mai bine de un an de zile.