„Dacă PD va insista mai departe pe această temă, unica soluție a mea e prevăzută de Constituție: organizarea unui referendum privind vectorul geopolitic extern al R. Și credeți-mă că cetățeni n-o să voteze pentru vectorul european. Nu vreau să dezbin societatea mai tare. Dar dacă veți merge cu această abordare, ea va fi blocată și va avea loc referendum”, a declarat șeful statului.

„Cei care au distrus vectorul integrării europene în ultimii ani, cei care pun drapelul UE peste tot, dar fură mai mult decât se fura nainte, cei care au făcut ca oamenii să-și piardă încrederea în intergrarea europeană, acum încearcă să fie mai catolici decât Papa de la Roma. Credeți că dacă strigați la toate colțurile integrarea europeană și o puneți în Constituție, de la asta oamenii mai mult o să aibă încredere în voi?

Am discutat astăzi acest subiect și cu noul ambasador al UE la Chișinău, care cunoaște foarte bine realitățile din R. Moldova. Gata, se mai cumpără ei cu astfel de variante”, a spus Dodon.

Șeful statului s-a adresat și oficialilor europeni, îndemnându-i să nu le permită democraților să-și bată joc de simbolurile europene.

„Dragi parteneri de la Bruxelles, oare le veți permite să-și bată joc de valorile europene,să fie folosite în continuare pentru cizelarea imaginii partidului de la guvernare? Dacă veți permite și acest lucru, să nu întrebați apoi de ce oamenii nu au încredere în Europa și Bruxelles aici. Așa cum a scăzut și încrederea în UE în ultimii ani”.

Dodon a mai spus că dacă Parlamentul va vota modificări la Legea cu privire la apărarea națională, prin care participarea militarilor moldoveni la exercițiile internaționale nu va avea nevoie de acceptul șefului statului, el nu va promulga această lege, chiar dacă va fi votată de 3-4 ori în Legislativ.

Amintim că ieri, fracțiunea PSRM din Parlament s-a declarat „categoric împotrivă” inițiativei PDM, anunțând că o vor bloca în Legislativ.