Astfel, după cum a declarat avocatul lui Renato Usatîi, Anatol Istrate, martorul principal în dosarul lui Gorbunțov, inițiat pe faptul tentativei de asasinare a liderului „Partidului Nostru”, este Ion Șoltoianu. Istrate a subliniat că, potrivit materialelor investigației, ”Ion Stratulat [Stratulat însuși a fost împușcat în 2011] a primit 10 mii de euro de la Gherman Gorbunțov pentru lichidarea lui Renato Usatîi. Acest lucru a fost confirmat de însăși Ion Șoltoianu. La fel, Șoltoianu este cel care l-a informat pe Renato Usatîi despre tentativa de asasinare”.

Între timp, la începutul lunii octombrie, ar trebui să continue procesul, în cadrul acestui caz penal. Avocații lui Usatîi au contestat în instanță încetarea sa.

„Am contestat decizia de încetare a cauzei penale”, a spus Istrate, subliniind că din materialele cauzei, cu care avocații au reușit să se familiarizeze, rezultă că „organele de urmărire penală nu au întreprins toate măsurile necesare pentru a lua o decizie legală pe acest caz. Mai mult decât atât, ancheta a fost ineficientă, iar decizia procurorului este prematură”.

Dosarul penal împotriva lui Gherman Gorbunțov a fost închis de procurorul Lilian Bacalîm în toamna anului trecut. Cu toate acestea, în ciuda faptului că, potrivit legislației, părțile ar trebui să fie informate în termeni restrânși, cu privire la încetarea cauzei penale, Renato Usatîi, care figurează ca parte vătămată, a fost sesizat oficial doar după trei luni de la încetarea cauzei.

Mai mult decât atât, printr-o confluență ciudată a circumstanțelor, dosarul a fost închis la numai zece zile după inițierea „unui proces penal simetric” împotriva liderului „Partidului Nostru”, în care a fost acuzat că a organizat o tentativă asupra lui Gherman Gorbunțov.

Acest material este un Advertorial Politic și nu prezintă punctul de vedere al redacției AGORA. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.