„În emisiunea de ieri ”Politica” cu Natalia Morari eu am vorbit despre dosarele penale ale actualului președinte al Ucrainei Petru Poroșenco, care sunt la Procuratura generală a Moldovei, și despre faptul cum Plahotniuc le-a încetat în octombrie 2012. Este evident că, încetarea acestor dosare este necesară lui Plahotniuc pentru a șantaja președintele Ucrainei și să-l țină „în cârlig”. Astăzi, prezint atenției dumneavoastră doar prima parte a materialelor din dosarele menționate. Pentru a evita distrugerea dovezilor privind dosarele menționate, materialele rămase le voi publica imediat după ce voi finaliza investigația detaliată a acestor crime”, a scris Renato Usatîi pe Facebook în această dimineață.

Ieri, în emisiunea ”Politica”, Renato Usatîi a anunțat că a avut la dispoziția sa o mulțime de documente ce conțin dovezi ale crimelor săvârșite de către Poroșenco în Moldova. ”Eu voi începe cu un document, ce este o dovadă directă a faptului că Plahotniuc este în stare, la moment, să-l șantajeze și să-l conducă pe Petru Poroșenco, actualul președintele al Ucrainei” - a declarat Usatîi în emisie directă.

Politicianul de opoziție a demonstrat o copie a dispoziției procuraturii din 1 octombrie 2012, semnată de către procurorul Lilian Rudei, unde ”este scris clar, că un grup de persoane fizice conduse de Petru Poroșenco, și anume Petru Madan și alții, au alcătuit o grupare GIP, care au săvârșit, pe teritoriul Moldovei, în perioada 1996-2004, un șir de infracțiuni grave, precum fraude în proporții impunătoare, furturi, este scris și despre faptul că, există suspiciunea (în adresa lui Poroșenco) organizării asasinării fratelui său, Mihail Poroșenco”.

În document este indicat că, asupra epizoadelor menționate ar fi fost deschise 40 de dosare penale. ”Aici sunt o sumedenie de facturi. Copiile chitanțelor de plată, semnate de către Petru Poroșenco, de fratele său decedat, de partenerii de afaceri moldoveni, corespondența personală a lui Poroșenco”, a spus Renato Usatîi.

Menționând că, ”chiar și elevii știu că procuratura este controlată de Plahotniuc”, Usatîi a anunțat că la 1 octombrie 2012 toate aceste dosare au fost comasate în unul singur, iar mai apoi acest dosar a fost încetat, cu pretextul imposibilității de a identifica persoana, căreia i s-ar putea aduce acuzațiile.

Cum a declarat Usatîi, aceasta explică, ”de ce Poroșenco îl ascultă de Plahotniuc”. Usatîi a amintit câteva cazuri, când influența lui Plahotniuc devenea evidentă asupra deciziilor, ce se primesc de către autoritățile ucrainene. Este vorba despre ușurința cu care președintele Moldovei Nicolae Timofti și ministrul afacerilor interne Oleg Balan au primit propunerea acestora, și au telefonat din numele lui Saakașvili, să-l aresteze pe Renato Usatîi pe teritoriul Ucrainei, și despre extrădarea omului de afaceri Veaceslav Platon, de către autoritățile Ucrainei, de arestul căruia era cointeresat oligarhul Vladimir Plahotniuc.

”Trebuie să existe ceva, de ce se teme Poroșenco foarte tare. Deoarece pur și simplu așa să îndeplinească careva dorințe, comenzi ale lui Plahotniuc, mai ales ilegale… Eu nu vorbesc despre colaborarea dintre două țări. Deci, trebuie să existe oarecare obligațiune a lui Poroșenco față de Plahotniuc”, - a subliniat Usatîi.

Amintind despre interesele lui Petru Poroșenco în afacerea, legată de ”Lumea copiilor” din Chișinău, fabrica de ciocolată ”Bucuria”, uzina de sticlă, Renato Usatîi a relatat, de asemenea despre suspiciunile în adresa președintelui Ucrainei Petru Poroșenco în asasinarea fratelui său și partenerului de afaceri, Mihail Poroșenco. După cum se știe, în SIM ale Ucrainei, este distribuită versiunea vociferată a lui Peter Poroșenco despre presupusul deces a lui Mihail Poroșenco într-un accident de circulație. ”Dar polițiștii moldoveni, care au lucrat atunci, spun că pe el l-au adus decedat la Chișinău, nu a fost nici un accident, pe el l-au înecat acolo”, - a spus Usatîi.

Renato Usatîi consideră că după 2004, Petru Poroșenco a primit o indulgență ciudată din partea autorităților moldovenești în legătură cu circumstanțele politice.

”În nota explicativă, cel mai probabilă este a SIS-ului nostru, scrie că în 2004 Poroșenco a devenit secretar al Consiliului de Securitate al Ucrainei, a devenit responsabil pentru Transnistria din partea ucraineană și apoi i-a pus condiția lui Voronin de a opri toate aceste mituri în Moldova, deoarece trebuie să colaborăm”, - a declarat Usatîi. După spusele sale, toate aceste dosare în 2004 au fost transmise Centrului de combatere a corupției, unde au fost clasate.

Renato Usatîi a declarat, că încep să fie privite altfel circumstanțele legate de o crimă îndepărtată, despre asasinarea, șocantă, cu sânge rece a unei familii întregi din Chișinău. Este vorba despre familia omului de afaceri Constantin Șurpac, care a fost ucis cu toporul, împreună cu soția sa și fiica, probabil moștenitoarea acțiunilor de la ”Gemenii”, de care era interesat Petru Poroșenco și care ulterior au trecut la actualul președinte al Ucrainei.

„Aceasta este din materialele dosarelor penale și din unele note explicative, care erau scrise pe numele lui Vladimir Voronin. Eu înțeleg că Vladimir Nicolaevici Voronin ar putea să povestească multe despre această istorie”, - a menționat Usatîi. El a explicat cu, a primit accesul la aceste materiale: ”Astăzi există oameni în țară care nu sunt de acord cu faptul că se ascunde o fărădelege sau alta”.

„Am găsit în internet toate declarațiile lui Poroșenco despre afacerile sale în Moldova, el acolo se crucește, refuză să recunoască, acesta a fost afacerea fratelui meu răposat. Iar eu trăiesc pe chitanțe, am recipise, am copii, am foarte multe materiale”, - a menționat Usatîi.

Politicianul de opoziție a declarat că, în timpul apropiat va publica toate materialele, care a ajuns la dispoziția sa și pe el nu îl deranjează posibilele chemări în judecată din partea lui Petru Poroșenco.

„În primul rând eu le voi prezenta fără ca el să dea în judecată, eu doar nu fac aceasta pentru piar. În al doilea rând, pentru mine este important nu ceea ce crede Poroșenco și Plahotniuc, pentru mine este important ca, atunci când se va schimba regimul, Plahotniuc va pleca la gunoiștea istoriei și noi, pe Poroșenco, îl vom trage la răspundere penală în Moldova. Pentru mine este important, că Petea eroul maidanului, că Petea - este un activist proamerican. Astăzi, pentru mine Petru Poroșenco - este acel infractor, care a săvârșit infracțiuni inclusiv pe teritoriul Moldovei. În Moldova el este amestecat în asasinări, furturi, fraude. Se scrie că, suma prejudiciului legat de ”Bucuria” a alcătuit 60 milioane de lei, și este după cursul valutar de atunci”.

Renato Usatîi a anunțat că va publica documentele în timpul apropiat, cînd va fi clară întreaga imagine.

„Pot să spun că, astăzi, Plahotniuc și Poroșenco - unul - cizma dreaptă și altul - stângă, care se șterg rod unul pe celălalt, dacă unul cade în mlaștină. Tot ceea ce v-am spus, 85-90% sunt din documentele existente. Astăzi încerc să preiau legătura cu jurnaliștii ucraineni, reprezentanții serviciului special al Ucrainei, pentru că trebuie să duc la bun sfârșit”. ”Acestea sunt acuzații în adresa președintelui Ucrainei, și Plahotniuc, deoarece unul a comis infracțiunile, iar celălalt îl acoperă. Astăzi ei sunt parteneri”, - a declarat Usatîi.

 

Acest material este un Advertorial Politic și nu prezintă punctul de vedere al redacției AGORA. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.