Cu 82 de milioane de locuitori, Germania este cea mai populată ţară a Uniunii Europene. În ultimii doi ani, locuitorilor din cele 16 landuri li s-au adăugat peste un milion de refugiaţi. În cele aproape trei decenii de la căderea Zidului Berlinului şi de la Reunificare, Germania a fost motorul economic al Uniunii Europene. Berlinul a reuşit să depăşească impactul plăţii despăgubirilor de război, al compensaţiilor plătite fostei Uniuni Sovietice pentru retragerea trupelor din Germania şi al integrării fostelor landuri comuniste din Est. În timp, economia germană şi-a confirmat reputaţia de factor de stabilitate în Europa şi în lume.

 „Ce este interesant este că economia Germaniei se dovedeşte destul de imună la incertitudinile politice globale. Sunt, cu siguranţă, multe lucruri care ar putea avea un impact: Trump, Brexit, Turcia și criza din Coreea de Nord. Dar vedem în răspunsuri că afacerile sunt de fapt destul de solide. Incertitudinea pe care o măsurăm chiar a scăzut”, afirmă Klaus Wohlrabe, economist la institutul IFO.

Germania adăposteşte sediul Băncii Centrale Europene, iar reprezentantul ţării în cadrul Comisiei Europene este responsabil de bugetul Uniunii.

Unul dintre subiectele care au zguduit grav stabilitatea industriei germane a fost Dieselgate. Un soft care păcălea testerele şi raporta emisii de noxe mult sub cele reale, în cazul motoarelor diesel de pe autoturismele mai multor mărci germane.

Citește continuarea amterialului pe digi24.ro.