Testul are în vedere separarea unor mici vezicule care sunt eliberate de celule pentru a transmite mesaje în tot corpul, astfel pot oferi informaţii chiar şi despre prezenţa bolilor. Interceptarea acestora este esenţială pentru cunoaşterea eventualelor probleme ale organismului, scrie Science Alert.

Metodele actuale implică centrifugarea sau colorarea acestora. Aceste tehnici pot afecta mostra, ceea ce nu se întâmplă cu noua abordare, conform echipei internaţionale de cercetători care a elaborat-o, scrie Descoperă

„Undele acustice sunt mult mai delicate”, precizează Ming Dao, un membru al echipei de cercetare de la MIT. „Aceste particule sunt influenţate de forţe pentru cel mult o secundă atunci când sunt separate”, conchide savantul.

În mare metoda presupune trecerea sângelui printr-un canal subţire care la un moment dat se bifurcă. În acel moment, undele acustice creează puncte de presiune care pot devia micile vezicule în tubul separat (imaginea de mai jos).

Dacă metoda se va implementa, prelevarea acestor particule va dura cel mult jumătate de oră loc de 24 de ore, timpul necesar în cazul centrifugării. Dacă adăugăm faptul că veziculele sunt esenţiale pentru depistarea unui număr de boli letale precum cancerul, noua procedură îşi poate găsi uşor locul în medicina modernă.

„Noua tehnică poate rezolva problemele tehnologiilor actuale pentru izolarea veziculelor, precum timpul, inconsistenţa, contaminarea şi integritatea particulelor”, precizează unul dintre cercetători, Tony Jun Huang de la Universitatea Duke.