Diploma a fost oferită, în special, pentru materialul video realizat de colegii noștri: Ana Sîrbu (reporter), Filip Bârsan (operator) și fostul coleg Daniel Onica (editor imagine). Este vorba de reportajul despre moara de la Cernoleuca, care se află la aproape 230 de km de Chișinău, la marginea satului Cernoleuca. Monumentul de arhitectură este unic în întreaga lume.

Mulțumim Agenției pentru Inspectarea și Restaurarea Monumentelor din Republica Moldova pentru acest premiu, dar cel mai important gratitudinea noastră merge către toată echipa Agenției care contribuie prin proiectele și inițiativele derulate la păstrarea istoriei. Ne bucurăm că monumentelor de istorie, artă şi arhitectură din Moldova li se dau o șansă datorită acestei echipe de entuziaști”, a declarat Irina Ghelbur, managing director Interact.

În prezent, moara nu funcționează și se află într-o stare deplorabilă. S-au păstrat câteva din mecanismele de lemn din interior. În trecut, moara era dotată cu șase aripi.

Vizionați reportajul video mai jos:

 

Printre premianți se numără și: Europa Liberă, Urban Life project, Ambasada Italiei și Poloniei, Knowledge Hub (proiectul Chisiknow) și Vadim Știrbate.

Iată cum arată diploma conferită redacției Agora:

Agora a realizat și alte materiale care au avut drept scop conservarea, protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural-istoric din Republica Moldova. Iată câteva dintre ele: