Ksenia Sobchak face parte dintr-un plan al Kremlinului de a crea un „candidat-caricatură”, susține liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, care acuză autoritățile că încearcă să-i blocheze accesul pe listele electorale.

În schimb, oficialii de la Moscova spun că Navalnîi nu poate candida în alegerile prezidențiale din 2018 din cauza unei condamnări pentru deturnare de fonduri, situație pe care liderul opoziției a catalogat-o de nenumărate ori ca fiind motivată politic.

Sobchak trebuie să asigure o contrabalansare liberală în cursa liderului de la Kremlin, pentru a imprima credibilitate alegerilor, consideră Navalnîi, potrivit Radio Europa Liberă.

„Idee Kremlinului este foarte simplă”, spune Aleksei Navalnîi într-un clip pe YouTube, publicat pe 21 septembrie. „Au nevoie de caricatura unui candidat liberal, mai ales dacă nu vor să mă înregistreze (în alegerile prezidențiale - n.r.)”, subliniază liderul opoziției.

Navalnîi caracterizează viziunile politice și economice ale Kseniei Sobchak ca fiind „destul de canibalice” și tipice liberalilor de la începutul anilor 1990.

De cealaltă parte, Sobchak respinge acuzațiile la adresa ei drept „populiste” și susține că Navalnîi caută să monopolizeze opoziția rusă.

Până acum, Vladimir Putin nu și-a manifestat intenția de a candida pentru un nou mandat de președinte al Rusiei.

O confruntare politică între actualul lider de la Kremlin și Ksenia Sobchak ar readuce în lumina reflectoarelor o filă din biografia lui Putin strâns legată de familia prezentatoarei.

Mai precis, Vladimir Putin l-a considerat pe tatăl Kseniei Sobchak, Anatoly Sobchak, primarul Sankt Petersburgului între 1991 și 1996, ca fiind unul dintre mentorii săi.

Mai mult, președintele Rusiei a fost viceprimarul Sankt Petersburgului în mandatul lui Anatoly Sobchak, care a fugit din Rusia în 1996, după ce a devenit protagonistul unor investigații penale.

Fostul primar al Sankt Petersburgului, orașul de baștină al lui Putin, s-a întors în Rusia în 1999, după ce liderul de la Kremlin a ocupat fotoliul de premier, murind însă peste un an, în martie 2000.

Moartea lui Sobchak a trezit la acea dată suspiciunea că fostul edil ar fi fost otrăvit.