„Partea ucraineană a propus să se studieze 80 la sută în limba română la clasele 1-4, un procent de 65-75 la sută la clasele 5-6, 50-70 la sută la clasele 7-9 şi la clasele 10-12 un procent de 20-30 la sută. Partea română a propus procente mai mari şi în acest moment există o negociere între cele două părţi", a declarat, joi, ministrul Educaţiei Naţionale.

Liviu Pop a precizat că, în cadrul întrevederii cu ministrul Educaţiei şi Ştiinţei din Ucraina, Lilia Grinevich, a cerut explicaţii cu privire la modul în care autorităţile ucrainene văd implementarea legii fără a afecta implicit învăţământul în limba maternă - română, arătându-şi dezamăgirea că dialogul şi consultările cu reprezentanţii minorităţii române din Ucraina nu s-au concretizat în prevederi care să asigure un învăţământ de calitate în limba maternă.

„Românii din Ucraina au adresat numeroase petiţii autorităţilor de la Kiev şi au solicitat, de asemenea, autorităţilor române soluţii care să prevină procesul de pierdere identitară. Asociaţii ale românilor din Ucraina au transmis memorii şi scrisori deschise instituţiilor româneşti (Preşedinţie, Guvern, Parlament) şi internaţionale (Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale), solicitând ajutorul în problema îngrădirii dreptului minorităţii româneşti de a studia în limba maternă”, a mai spus Pop.

Potrivit datelor autorităţilor române, în regiunea Cernăuţi îşi desfăşoară activitatea 63 de şcoli cu predare în limba română, dintre care trei licee şi 19 şcoli cu predare mixtă, respectiv clase de limba română şi clase de limba ucraineană. În regiunea Transcarpatia, îşi desfăşoară activitatea 12 şcoli şi un liceu cu predare în limba română şi o şcoală cu predare mixtă. În regiunea Odessa, nicio şcoală nu figurează ca având predare în limba română, în schimb există unităţi de învăţământ cu predare în aşa-numita „limbă moldovenească”, a mai precizat Pop.