Pe 4 mai 2017, Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice (CNMI) de pe lângă Ministerul Culturii (astăzi Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării) a dat aviz pozitiv proiectului propus de arhitectul Victor Grozavu şi firma sa, „Vigro Proiect”, pentru construcţia pe str. Bucureşti 62/Pârcălab 37, pe scheletul unui monument istoric, a unui „business centru cu apart-hotel cu înălţimea S+P+9E+PH”.  În calitate de beneficiar al proiectului e înregistrată firma „Universal Proiect” SRL. 

Două luni mai târziu, este propus un nou proiect: 2S+D+P+6E+M, adică două subsoluri, demisol, parter, 6 etaje şi mansardă. Membrii Consiliului decid să accepte proiectul, cu o condiţie: „coborârea nivelului de înălţime la maxim P+4E+M, şi excluderea din proiect a parcării de sub clădirea istorică”. „Universal Proiect”, beneficiara construcţiei, nu a acceptat, venind, ulterior, cu un alt proiect, acceptat de Consiliu în mai 2017, după mai multe examinări soldate cu refuzuri.

Conform informaţiilor verificate de ZdG la Camera Înregistrării de Stat, „Universal Proiect” SRL, beneficiara viitorului business centru cu apart-hotel din centrul istoric al Chişinăului, a fost fondată în noiembrie 2006 de Anatolie Blonschi, având denumirea „Divers Auto” SRL. Firma avea adresa juridică în apartamentul din Durleşi, înregistrat pe numele lui Blonschi, care avea atunci 27 de ani. Firma avea ca gen principal de activitate comerţul cu automobile. În februarie 2008, Blonschi solicită schimbarea numelui firmei, din „Divers Auto” în „Universal Proiect”. Odată cu numele, se schimbă şi genurile de activitate, fiind incluse construcţiile şi tranzacţiile imobiliare.

Potrivit datelor de la Cadastru, astăzi, drepturile asupra bunurilor imobile de pe str. Bucureşti 62/Pârcălab 37 sunt împărţite de „Universal Proiect”, Ministerul Culturii şi „Exfactor-grup” SRL. Ministerul este proprietarul terenului pe care l-a dat în folosinţă, în urma unui contract de societate civilă, firmei „Exfactor-Grup” care, printr-un contract similar, semnat în mai 2017, a devenit gestionara imobilului de pe această adresă. În 2011, în urma unor procese de judecată, bunurile imobile au fost revendicate de Ştefan Roşca, fiul fostului politician Iurie Roşca. „Exfactor-Grup” este fondată de Vladimir Tonu, iar în ultimul an, pe lângă construcţiile de blocuri locative, s-a remarcat prin lucrările de modernizare a Aeroportului Internaţional Chişinău, gestionat de „Avia Invest”, controlată de Ilan Şor.

Sergiu Borozan, arhitect-şef al mun. Chişinău, spune că Primăria a eliberat certificat de urbanism şi autorizaţie de construcţie pentru „restaurarea faţadelor şi replanificarea încăperilor” fostului conac. Despre construcţia hotelului, arhitectul-şef spune că aceasta ar fi o construcţie separată, în curtea conacului, pentru care a fost eliberat certificat de urbanism, dar nu şi autorizaţie de construcţie.

Citiți detalii despre firmele implicate și offshore-uri pe zdg.md.