„Pentru ATIC este foarte important să participe la „Moldova Business Week”. Este prima dată când participăm, pentru ca să demonstrăm că există IT în RM, există companii de succes, există istorii de succes, există potențial și pentru ca să atragem cât mai mulți actori din industria IT locală și internațională - să participe inclusiv în procesul de luarea a deciziilor, precum să contribuie la dezvoltarea economiei țării”, a declarat Ana Chirița, Director Executiv ATIC. 

„Moldova Business Week” întrunește un număr foarte mare de potențiali investitori străini, care au venit în țara noastră, anume pentru a face cunoștință cu oportunitățile investiționale ale țării noastre. Evenimentul este deosebit de important pentru capacitatea de a interacționa acești jucători ai mediului de afaceri prin creearea de diferite parteneriate, oportunități și să avem anumite rezultate concrete în acest sens”, a subliniat Vitalie Zaharia, Director General MIEPO. 

ATIC a participat în cadrul unei sesiuni speciale, unde a vorbit despre atragerea investițiilor în sectorul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) din Moldova. „ATIC lucrează pe pilonul de lobby și advocacy pe sectorul IT. ATIC a lucrat în colaborare cu reprezentații Guvernului la elaborarea facilităților fiscale pentru sectorul IT și anume plafonarea veniturilor angajaților din sectorul IT”, a spus  Marina Bzovîi, Legal Adviser ATIC. 

Totodată, ATIC  a scos în evidență necesitatea stringentă a valorificării potențialului industriei ICT din Republica Moldova și a vorbit despre proiectele realizate în cadrul Tekwill. „Principala problemă în sectorul IT rămâne până în prezent - lipsa cadrelor. Prin urmare, Tekwill se dorește a fi un centru în care comunitatea, oamenii, ideile se întâlnesc. Avem laboratoare dotate precum este Laboratorul pe Internet of Things, laborator pe robotică, pe securitate cibernetică și rețelistică. Încercăm să aducem tot ce este mai nou pe piața din afară în țara noastră. Astfel încât să ne uniformizăm și noi la standartele și cerințele care sunt pe piață acum”, a concretizat Michelle Iliev, Educational Skills Development Manager ATIC.

Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) are 45 de membri activi, printre aceștia se numără atât companii naționale, cât și internaționale din sectorul TIC. Pe parcursul a 11 ani de activitate au fost realizate 15 inițiative de lobby importante pentru dezvoltarea industiei IT și peste 60.000 de persoane au fost implicate în activităti de networking, instruire, finanțare sau promovare.

P.