Astfel, inițiativa intervine la alineatul 3 al articolului 33 din Legea cu privire la apărarea națională, care reglementează participarea unităţilor Armatei Naţionale în afara teritoriului ţării cu efective, armament şi tehnică militară la exerciţii militare comune cu unităţi militare ale altor state. Dacă astăzi aceste acțiuni necesită aprobarea Comandantului Suprem al Forțelor Armate, adică a șefului statului, proiectul de lege prevede înlocuirea acestuia cu Guvernul.
Documentul prevede excluderea competenței președintelui de a înainta Parlamentului propuneri privind participarea cu efective, armament şi tehnică militară la operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii sau în scopuri umanitare, precum și imposibilitatea numirii și destituirii din funcție a comandantului Trupelor de Carabinieri, ambele prerogative fiind transferate în competența Guvernului.
Tot Executivul va aproba, conform proiectului, structura și efectivul trupelor de carabinieri. De asemenea, aprobarea dislocării trupelor de carabinieri este trecută din sarcina președintelui în cea a Guvernului, prin modificarea legii cu privire la trupele de carabinieri (trupele interne) ale MAI.
Potrivit autorilor inițiativei legislative, scopul modificărilor este excluderea discrepanțelor și dublărilor în vederea procedurilor luate de managementul comandamentului forțelor armate, precum și noul concept al reformei administrației publice centrale.
„Este necesar de menționat ca în ultima perioadă, în administrarea armatei naționale s-a creat un blocaj instituțional care a dus la stoparea unor programe internaționale în domeniul instruirii militarilor, finanțate de partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova.
Astfel, au fost pierdute surse considerabile din cauza ineficienței luării deciziilor la nivel central cu privire la participarea unitaţilor militare la exerciții militare peste hotare. Se propune de a revedea mecanismul de luare a unor astfel de decizii cu transferarea acestei responsabilități către Guvern”, se arată în nota informativă a proiectului de lege.
Despre o inițiativă menită să modifice Legii cu privire la apărarea națională a anunțat și deputatul democrat Sergiu Sîrbu pe 13 septembrie, la o zi după anunțul făcut de liderul PDM, Vlad Plahotniuc, care a cerut juriștilor partidului să vină cu propuneri de modificare a legislației, astfel ca participarea militarilor moldoveni la misiunile internaționale să nu fie blocată de președinte.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.