„Am înțeles că după congresul de constituire PUN au fost destule speculații printre politicieni: că mai vin că nu mai vin. Vă dau o veste sigură: pentru mine PUN este un proiect. Niciodată în viața politică nu am demarat un proiect pe care să-l abandonez”, și-a început discursul Băsescu. 

Fostul președinte român a adăugat că obiectivul su este ca PUN să „la fel ca și PMP îm România, să aprindă flacăra unionismului în R. Moldova”.

„Mi se pare că este un proiect de importanță majoră pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului. Astăzi trăim după o decizie luată de Hitler și Stalin, semnată de Ribbentrop și Molotov. Ei au hotărât că trebuie să trăim despărțiți. Un exemplu pentru mine e Germania. Împărțită în două, în care s-a construit un zid, dar în care politicienii de pe ambele părți ale zidului nu au acceptat ideea că vor rămâne așa pe vecie. Ce vreau să înțelegeți bine: eu sunt politician realist, pragmatic. De asta am reușit să fiu ministru de transporturi în cinci guverne, să fiu de două ori primar și de două ori președinte. Politica e pragmatic. De asta înțeleg că obiectivul unirii nu este un obiectiv pentru mâine”, a spus Băsescu, precizând însă că nu are de gând să renunțe la acest concept. 

El a mai adăugat că PUN este un partid proaspăt format care nu ar putea lua prea multe voturi în parlamentarele de anul viitor, însă a precizat că asta s-ar putea întâmpla în 2022.