Grădiniţa a beneficiat de lucrări în valoare de peste 1,5 milioane de lei, dintre care 1,2 milioane din grantul românesc, iar restul constituie contribuţia localităţii. Cu aceste fonduri, la grădiniţa din Budeşti s-a făcut izolarea termică, a fost schimbat sistemul de electricitate şi au fost renovate pavilioanele.

La eveniment au participat președintele Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, Bogdan Rodeanu, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, directorul executiv al Fondului de Investiţii Sociale din Moldova, Mircea Eşanu, primarul satului Budeşti, Nina Costiuc.

Bogdan Rodeanu, deputat în Parlamentul României,a reiterat sprijinul statului român pentru Republica Moldova.„Educația este una din prioritățile atât a statului moldovean, cât și a celui român. Viitorul este al celora pe care îi instruim astăzi. De aceea trebuie să investim în copiii noștri, trebuie să investim în facilitarea accesului la educație și la o asistență socială care îi va forma ca oameni mari”.

Daniel Ioniţă, Ambasadorul României în Republica Moldova: „Prin tot ceea ce facem aici, dorim să contribuim la îmbunătățirea vieții cetățenilor Republicii Moldova. Cred că este important să acordăm atenția cuvenită viitorului, să avem copii educați, iar locuitorii acestei frumoase localități să fiți mulțumiți”. Totodată, Ambasadorul a vorbit despre rolul important pe care îl are Fondul de Investiţii Sociale din Moldova în implementarea proiectului.

Mircea Eșanu, director executiv FISM: „Pentru noi este o mare onoare și responsabilitate să gestionăm banii contribuabililor români, care sunt destinați grădinițelor din țara noastră. Pentru Fondul de Investiţii Sociale din Moldova este important ca toate lucrările să fie efectuate calitativ şi la timp”.

Grădiniţa nr. 1 „Viorel şi Viorica” din satul Budeşti funcţionează din anul 1990. Instituţia preşcolară are 7 grupe şi este frecventată de 218 copii cu vârsta între 3 şi 7 ani. Din anul 2001 la grădiniță funcționează și un centru pentru copii cu dizabilități.

Informații despre proiect

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”. De aceste fonduri au beneficiat 933 de grădiniţe din Moldova.

Grantul oferit de Guvernul României este gestionat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM).

FISM este o instituție creată acum 20 de ani cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe.