În afara deputaților care au avut întâlniri oficiale (marea majoritate, italieni) ceilați deputați care apar în fotografii au fost surprinși pe holurile instituției sau la barul eurodeputaților, mai scrie Europa Liberă.

Liderul Partidului Popular European, Joseph Daul, a declarat că nu a existat nici un contact oficial sau întîlnire oficială între conducerea Partidului Popular European și Ilan Shor, primarul de la Orhei. 

„Partidul Popular European nu are nimic în comun cu Ilan Shor, nici politic, și nici nu împărtășim aceleași valori ale partidului de stânga și populist al lui Shor. După ce justiția din Moldova l-a găsit vinovat de spălare de bani și fraudă bancară, Ilan Shor trebuie să-și ispășească pedeapsa pentru că a furat de la poporul moldovean. În cele din urmă, principalul beneficiar al vizitei lui Shor la Parlamentul European este Vladimir Plahotniuc, care încearcă să discrediteze Partidul Popular European pentru poziția sa intransigentă cu privire la încercările autorităților moldovene de a submina democrația din Moldova”, a declarat Daul.

De menționat că ieri Patidul Șor a anunțat despre vizita liderului la Parlamentul European. Potrivit formațiunii, Ilan Shor a avut un schimb de opinii cu vicepreședințiii Parlamentului European, dna Mairead Mcguiness, și dl Ramon Luis Valcarcel Siso, privind dezvoltarea Republicii Moldova, colaborarea europeană, precum și situația social-politică din țara noastră. Ambii vicepreședinți reprezintă grupul Partidului Popular European în Parlamentul European.

Sursa mai menționează că Ilan Shor s-a întâlnit cu peste 20 de deputați ai Parlamentului European, reprezentanți ai diferitor grupuri politice din mai multe țări ca Germania, Austria, Italia, Spania, Grecia, Croația, Estonia, Olanda, Slovacia, Polonia,Letonia și Marea Britanie, care au manifestat un interes deosebit în discuțiile axate pe așa numitul caz al „Furtului Miliardului”.

Subiectul a trezit reacții și la Chișinău. Fostul prim-ministru al Republicii Moldova Ion Sturza spune că această situație trebuie investigată atât la nivel național, cât și în cadrul Parlamentului European.

„Întrâlnirile lui Shor la pisoarul Parlamentul European. Cu „deputații italieni”, descendenții mafiei, totul e clar. Dar de ce „autoritățile” moldovene au permis plecarea din țara a unui condamnat in prima instanța pentru crime deosebit de grave?! Vorbim totuși de furtul a UN MILIARD de USD! Mai mult, holdingul ne hrănește cu reportaje de la „eveniment” din oră în oră! Se cere o investigație la nivel național, dar și PE cum a fost posibil așa ceva. Cât a „costat” și cine a primit onorariul”, a scris Sturza.

„În toată povestea cu vizita lui Shor la Strasbourg altceva e grav: cum justiția moldovenească și instituțiile statului aplică dublele standarde. Unii, fără a fi condamnați încă, sunt lipsiți de posibilitatea de a vorbi și chiar de a se apăra, în schimb alții, condamnați oficial, primesc gir verde de a merge în înaltele foruri europene și a vorbi din numele „poporului moldovenesc”, zăpăcit, necăjit și cumpărat la greu pe banii furați tot de la el”, a scris la acest subiect jurnalista Natalia Morari.

Amintim că Ilan Shor a fost condamnat de prima instanță la 7,5 ani de închisoare pentru implicarea în „furtul miliardului”.