Chiar dacă, potrivit lui Mizsei, în țara noastră lucrurile s-au îmbunătățit față de perioada anilor 2008 - 2009, reforme fundamentale nu au fost făcute. „Au fost reforme mici, nu revoluționare. Au fost reforme de suprafață. Reformele reale sunt cu mult mai modeste. Eu nu știu cât de departe vor ajunge aceste reforme. Eu pot să-mi imaginez că aici vor fi schimbări, însă nu pot vedea cum acest Guvern nelegitim va putea produce rezultate reale”, a declarat Mizsei.

Fostul reprezentant special al UE a mai adăugat că drumul pe care îl va urma Republica Moldova va depinde direct de calitatea guvernării.

„O bună guvernarea va însemna imediat integrarea europeană. O guvernare proastă va însemna în mod automat excluderea voastră din acest proces și va face să cădeți victime ale Rusiei. În 2015, eram la Kiev și mă uitam la protestele de la Chișinău cu speranță mare pentru că prima dată accentele nu erau pe geopolitică. Atât cei de stânga, cât și cei de dreapta protestau împotriva guvernării. Lucrurile însă au luat o întorsătură greșită și acum la fel am impresia că vă duceți pe o cale greșită prin abordarea mesajelor”, a punctat Kalman Mizsei.   

Oficialul european a mai adăugat că responsabilitatea actorilor internaționali poate fi unul din factorii care să disciplineze guvernarea.

„Atât UE cât și SUA trebuie să instituie condiții foarte stricte pentru a da bani și suport. Aceste condiționalități trebuie să fie măsurate în mod inteligent. Uneori inteligența lipsește. Acum noi vedem o reducere a transparenței și ingerințe în sistemul judiciar și vedem o Procuratură care este mâna lungă a Guvernului. Eu nu sunt pesimist în ceea ce privește Republica Moldova, dar recunosc că e o situație frustrantă. Mă simt stânjenit”, a conchis Mizsei.