În capitala de nord au venit pedagogi ruşi care desfăşoară cercetări în domeniul cultural-umanitar împreună cu colegii lor moldoveni. În cadrul conferinţei au fost date citirii rapoartele unor specialişti de top în domeniul educaţiei. Participanţii la conferinţă au vorbit mult despre dorinţa reciprocă de a extinde şi consolida legăturile în domeniul educaţiei.
În premieră, un asemenea proiect este în curs de realizare şi deschide posibilităţi suplimentare atît pentru elevi şi studenţi, cît şi pentru profesorii acestora.

„Continuăm să fortificăm relaţiile moldo-ruse la nivel local”, a menţionat pe pagina sa de Facebook Renato Usatîi, graţie căruia în iunie 2016 între Bălţi şi Nijni Novgorod a fost semnat un acord de înfrăţire.

La fel, în cadrul vizitei delegaţiei din Rusia va avea loc o conferinţă video care va uni liceenii bălţeni şi profesorii din Nijni Novgorod. Elevii vor vorbi despre cercetările lor în domeniul literaturii. Anterior aceştia şi-au primit sarcinile, s-au împărţit în grupuri şi, în decurs de o lună, le-au realizat. Ceremoniile sînt unite sub lozinca comună „Rusia şi Moldova: căutarea punctelor de interacţiune interculturală”, a comunicat Renato Usatîi.

Acesta nu este primul proiect realizat în cadrul acordului de colaborare semnat între Bălţi şi Nijni Novgorod. Anul trecut, 12 liceeni au mers, pe bază bugetară, la studii în acest oraş rusesc, iar anul acesta urmează să meargă încă 11. La fel, pe parcursul verii, elevii care s-au remarcat prin cunoştinţele lor au mers pentru două săptămîni la lagărul de odihnă „Lazurnîi” din Nijni Novgorod.

Acest material este un Advertorial Politic și nu prezintă punctul de vedere al redacției AGORA. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.