„Ziua Națională a Vinului este un eveniment fabulos. Îl aștept cu nerăbdare în fiecare an și trebuie să recunosc că atunci când văd ansamblurile naționale dansând hora, cu greu mă stăpânesc să nu plâng. Mă face să fiu atât de mândră”, a recunoscut Șefa Misiunii USAID în Republica Moldova.

„După ce a fost impus embargo-ul rusesc, industria vitivinicolă, de fapt a avut de pierdut peste 200 de milioane de dolari. Problema era că aceștia erau doar pe piața rusă și vindeau vin ieftin, care nu era de o calitate superioară. Așa că, noi am utilizat embargo-ul, ceea ce a fost complicat, ca pe o oportunitate de a transforma sectorul și de a încuraja asistența tehnică și transferul tehnologiilor pentru a produce vin de o calitate superioară, care ar fi eminent pentru multe piețe. Astfel că, acum în loc să vândă Rusiei - vin ieftin, 70% din sticlele cu vin din Moldova merg pe piețele netradiționale din Europa, Orientul Mijlociu și Asia”, a specificat Hilliard.

„Lucrând cu Guvernul, noi am stabilit ONVV - ceea ce este un parteneriat public-privat. Noi lucrăm împreună pentru a a modifica legislația, pentru a face posibil ca vinăriile mici care aparțin familiilor, pentru a fabrica vin, de a le vinde pe piața locală sau să fie exportate.  Desigur, proiectul nostru asigură asistență tehnică pentru a dezvolta brandul. Colaborarea cu ONVV, cu contribuțiile sectorului privat și a Guvernului, toți acești bani merg pentru a susține industria vitivinicolă și de a o promova”, a subliniat Șefa Misiunii USAID în RM.

„Scopul creării unor zone cu indicație geografică protejată, în conformitate cu standardele UE, ei doresc să fie capabili să vinul înapoi în struguri, la originile unde acești struguri au fost crescuți și la varietatea de struguri. Și făcând acest lucru, noi susținem financiar activități de 2 milioane de dolari ale ONVV cu susținerea Guvernului României. Ceea ce înseamnă ceva. Acest proiect va lărgi registrul la nivel național”, a concretizat Hilliard.

„Rolul primordial al ONVV este a susține producătorii să continuie acest lobby pentru un mediu favorabil pentru sector. Dar cel mai important să promoveze vinul moldovenesc nu doar local, dar și la nivel mondial”, a conchis Șefa Misiunii USAID în Republica Moldova.

P.

Acest material este un Advertorial comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției AGORA. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.