„Este vorba de valorizarea prevăzută de la 1 parilie 2018, dar iată că avem posibilitatea să o facem din 1 noiembrie”, a spus premierul Pavel Filip. „Noi facem planificări reale. Nu venim cu promisiuni decât dacă avem planificări reale. Dar atunci când lucrurile merg mai bine, atunci nu putem să nu venim cu majorări înainte de termen”, a adăugat el. 

Majorarea pensiilor, ca urmare a valorizării, va fi diferențiată în funcție de anul stabilirii acesteia și de venitul realizat de persoană.

Astfel, pentru 58 479 de beneficiari de pensie pentru limită de vârstă, prestația va spori în medie cu 255 de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 17,6% peste nivelul pensiei medii curente. De asemenea, pentru 6 399 de beneficiari de pensii de dizabilitate, majorarea va constitui în medie 274 de lei, în creștere cu 28,6% față de pensia medie a acestora.

Cheltuielile necesare pentru realizarea proiectului se estimează la 33,6 milioane de lei, resurse identificate în urma creșterii veniturilor proprii la bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2017.