În anunțul său oficial, Uniuniea Europeană a notat că „a urmărit cu atenție procesul de implementare a reformelor și a notat că autoritățile din Republica Moldova au arătat un angajament insuficient pentru a implementa reforme în sectorul Justiției în anii 2014 și 2015”.

Ulterior, evenimentul.md, publika.md, canal3.md și alte câteva site-uri informative au scris că finanțarea în justiție a fost ratată „din cauza PLDM”.

La scurt timp, deputatul Vadim Pistrinciuc a venit cu o reacție. „În loc să își asume guvernarea și problemele acesteia - iar PLDM e de vină. În primul rând, această guvernare aplicând metodele hibrid a compromis finanțarea Moldovei. Și au fost preveniți, inclusiv de UE. În al doilea rând, toate, absolut toate rapoartele internaționale de evaluare a Republicii Moldova evidențiază problema justiției controlate, selective, a justiei corupte. Unde mai pui că și copiii din toată țara știu cine influențează. Și nu în ultimul rând - pe timpul când PLDM era la guvernare Moldova a beneficiat de finanțări record în toate domeniile de la agricultură la educație. Acest lucru se vedea în fiecare localitate. Sunt bani ratați din cauza guvernării care refuză măcar cât de puțin să se trezească și să înțeleagă că realitatea e atât de mare și dramatică încât nu mai are sens să te ascunzi în spatele propriilor manipulări. Nici neamurile nu te mai cred. Sunt gata să lupte și cu Europa, da tot o să spună că trăim o explozie a dezvoltării. Delir total”, a scris liberal-democratul pe pagina sa de Facebook.