„Procurorul m-a invitat să-mi aducă la cunoștință art 311 din CP - răspunderea penală pentru denunț fals. Am fost invitată mâine la următoarea ședință ca martor pentru a discuta pe cazul acestui denunț. Noi interpretăm acest lucru ca o intenție de intimidare. Dacă ne amintim situația cu denunțul  pe numele lui Dodon am primit pur și simplu răspuns fără element de spectacol. Aici s-a mers mai departe pentru că e cazul lui Vladimir Plahotniuc. Probabil a sperat că voi renunța la acest denunț. Nu renunțăm pentru că noi chiar credem că e un caz de uzurpare a puterii. Noi am invocat faptele prezentate în spațiul public de mai mulți oameni. Acum este de datoria Procuraturii să investigheze dacă aceste fapte se adeveresc și dacă se merge mai departe în instanța de judecată”, a declarat Maia Sandu.

Întrebată care sunt exact faptele invocate în denunț, lidera PAS a menționat că acestea sunt fapte evocate anterior de mai multe persoane în spațiul public.

„Denunțul este pe pagina PAS, acolo sunt faptele cu principalele elemente de acuzații. Inclusiv din declarațiile lui Plahotniuc care vine la briefing și vorbește în numele instituțiilor publice care trebuie să fie independente”, a mai declarat Sandu.

Avicatul acesteia a menționat că procurorul a inițiat un proces penal pe faptele indicate pe denunț, dar urmează să vedem care vor fi acțiunile ulterioare întreprinse de anchetator.

„Procurorii fac un prim act procesual, pentru a demara alte acțiuni. Noi nu știm ce poate face procurorul. El își face un grafic in care va interoga anumite persoane. La o anumită etapă va trebui să-l interogheze și pe dl Plahotniuc”, a mai precizat apărătorul. 

De cealaltă parte, Procuratura anunță că Maia Sandu nu a dorit să ofere detalii legate de denunț, optând pentru o ședință suplimentară pe parcursul zilei de mâine. 

„Invitarea la audieri este o măsură necesară, care se aplică în toate cazurile de acest gen în
scopul bunei desfăşurări pe mai departe a măsurilor procedurale legale. De asemenea,
motivaţia aducerii la cunoştinţa denunţătorului a prevederilor legate este o măsură
obligatorie, nu opţională, impusă de rigorile art.263 alin.(7) din Codul de procedură penală.
Menţionăm că preşedintele PAS, Maia Sandu, nu a dorit să ofere astăzi procurorului detalii
suplimentare privind fapta denunţată, optând pentru o nouă audiere în cursul zilei de mâine”, se menționează într-un comunicat al PCCOCS.

Amintim că la 21 septembrie curent, PAS a depus un denunț la Procuratură în care a cerut atragerea la răspundere penală a cetățeanului Plahotniuc Vladimir pentru săvârșirea infracțiunii de uzurpare a puterii în stat.