Potrivit deputaților care au înregistrat proiectul în martie 2017, majorarea plafonului de vârstă pentru procurarea alcoolului, de la 18 la 21 de ani, ar reduce consumul de alcool printre adolescenți și va diminua consecințele negative ale acestuia. Autorii fac trimitere la date statistice care relevă că mai mult de jumătate dintre decesele tinerilor de 15-19 ani au legătură cu alcoolul, iar peste 80% dintre tinerii de 17 ani au băut măcat o dată în viață alcool.

Documentul a fost prezentat de la tribuna centrală de socialistul Vladimir Odnostalco, iar părerile colegilor săi au fost împărțite.

„Alte state care au luptat cu consumul de alcool au mers pe linia taxelor. La noi suferă producătorii de vinuri bune. Dacă vrem să luptăm cu băutura excesivă, să ridicăm taxele. Intenția e bună, dar nu e eficient. Lasă să coste nu 30-40 de lei, ci mai scump, așa o să se schimbe lucrurile. Interdicțiile astea nu funcționează”, a fost de părere deputatul PLDM, Vadim Pistrinciuc.

„Printr-o abordare de sistem poate vom găsi o soluție și tinerii vor opta pentru un mod de viață sănătos de viață”, a sugerat Iurie Leancă, adăugând că ar fi binevenită implicarea unor experți în proces.

„Cu acest proiect, vreți să distrugeți statalitatea R. Moldova. URSS s-a destrămat din cauza legii de interzicere a băuturii. În loc să vă gândiți cum să-i ajutați cu angajarea la muncă, voi vă gândiți cum să le interziceți să bea. Trebuie retras acest proiect”, a afirmat, la rândul său, liderul PCRM, Vladimir Voronin. 

Colega sa, Elena Bodnarenco, s-a întrebat „ce o să facă tinerii care la 19 ani fac nuntă, dar de băut nu pot? O să facă nuntă fără alcool?”.

Amintim că în avizul Guvernului scrie că trebuie schimbate mai multe acte legislative, dar și majorate accizele la alcool, interzisă publicitatea și promovat modul sănătos de viață.