„Republica Moldova probabil va fi invitată să adopte regulile schengen la frontieră, probabil va fi invitată să intre în sistemul de apărare al Uniunii Europene, dar Republica Moldova nu va fi invitată să fie membru al UE, cel puțin în următoarele două - trei decade (n.r. 20 - 30 de ani)”, a declarat Băsescu în cadrul emisiunii „ÎnProfunzime” de la ProTV.

Întrebat de ce e atât de sigur de acest lucru, fostul președinte al României a făcut referință la experiența sa în calitate de șef de stat și informațiile la care a avut acces. 

„Am fost în Consiliul European timp de 10 ani și știu discuțiile de acolo. Știu cât de greu ne-a fost nouă să insistăm să agățăm Republica Moldova de integrarea balcanilor și nu a fost posibil. Eu vă spun care sunt perspectivele Republicii Moldova. Vreți să mă credeți  - bine, nu - eu îmi fac datria de a le spune public”, a mai adăugat Băsescu.

Principalul argument invocat de Traian Băsescu a fost hotarul deschis cu Transnistria. Acesta a făcut referință în context și la Ucraina. una Federația Rusă a demarat un conflict imediat după ce aceasta a semnat Acorduld e Asociere cu UE, dar și la Georgia. 

„Probabil hotarul UE va rămâne pe Prut”, a punctat Băsescu.