„Nu este exclus că vor iniția procedura de modificare a limbii. Socialiștii și șeful statului sunt categoric împotrivă. Voi bloca inițiativa de modificare a limbii de stat”, a declarat Dodon, citat de ria.ru.

Fracțiunea PLDM a anunțat ieri că a elaborat un proiect de modificare a art. 13 al. 1 din Constituție, și anume schimbarea sintagmei de limbă moldovenească în grafie latină în limba română. Proiectul a fost semnat de 34 de deputați și urmează să fie expediat la Curtea Constituțională. 

În acest context, președintele Dodon a menționat că pentru a se expune pe marginea acestui proiect Curtea Constituțională are la dispoziție șase luni, după care proiectul va ajunge în Parlament.

„Sper ca în Parlament să nu se adune 64 de voturi pentru această inițiativă. Dar, dacă se vor găsi, eu nu voi promulga legea. Limba noastră este - moldovenească. Așa este și va rămâne”, a mai punctat Dodon. 

Curtea Constituțională a decis, prin hotărârea sa din 5 decembrie 2013, că limba oficială în Republica Moldova este limba română, termen ce se regăsește și în textul Declarației de Independență, act ce a stat la baza adoptării Constituției Republicii Moldova.