„Parlamentul și Guvernul și-au asumat că în luna noiembrie Agenția Națională de Integritate va funcționa deja. Noi urmărim procesele în privința concursurilor. Dar dacă noi nu avem formată agenția la final de noiembrie, avem probleme cu alte angajamente ce țin de aprobarea regulamentului de verificare a declarațiilor de venit și de interese”, a spus speakerul Parlamentului, Andrian Candu, la ședința comună Parlament-Guvern.

O explicație în acest sens a fost cerută ministrului Justiției, Vladimir Cebotari.

„Selectarea președintelui și vicepreședintelui ANI este o procedură organizată și petrecută de către consiliul acestei instituții. Această procedură a fost inițiată încă în ianuarie acestui an, doar că a durat cam două luni și ceva elaborarea regulamentului necesar, care a trecut și etapa de consultări. În aprilie a fost lansată procedura de aplicare a dosarelor, care a durat mai mult decât ne-am fi dorit, dar nu putem interveni în proces deoarece consiliul ANI e independent și nu poate fi influențat de noi decât prin exprimările de griji”, a recunoscut Cebotari.

El a menționat că săptămâna trecută s-a încheiat procesul de selectare al președintelui „și s-a terminat cu descalificarea tuturor candidaților”.

„Imediat s-a anunțat concurs repetat. Calea e deja bătută și sperăm ca membrii consiliului să se încadreze în termeni mai reduși. Dacă se va alege vicepreședintele, el va putea dirija acele procese ca ANI să fie funcțională din 2018”, a dat asigurări ministrul.

„Cam târziu! Având în vedere eșecul de la alegerea președintelui, mijlocul lui noiembrie însemnă că nu vom reuși cu celelalte angajamente asumate”, a comentat Candu.

Amintim că în ultima etapă de concurs pentru funcția de președintel al ANI ieșise Teodor Cârnaț și Lilian Chișcă, nici unul dintre care nu a trecut proba poligrafului. Ulterior, Cârnaț l-a învinuit pe Candu că ar fi avut vreo implicare în procesul de determinare al învingătorului.