„În pofida reformelor la zi, mai e nevoie de eforturi considerabile pentru a remedia deficiențele din sectorul justiției, a fortifica eficiența și imparțialitatea judecătorească și a întoarce încrederea publică. În contrast, am fost foarte bucuros să aflu despre progresul atins la elaborare cadrului legal cu privire la combaterea violenței domestice și a egalității de gen”, a spus Nils Muižnieks, la finele vizitei sale la Chișinău.

Deși a lăudat reforma procuraturii, comisarul s-a arătat îngrijorat de comisarul informațiile frecvente cu privire la cazurile în care procurorii sunt părtinitori, iar avocații - hărțuiți și intimidați. „Dreptul la un proces echitabil este un drept fundamental al omului, iar principiul egalității părților trebuie respectat. Persoanele acuzate de infracțiuni ar trebui să beneficieze de prezumția de nevinovăție și de apărarea juridică de calitate”, a subliniat oficialul. 

Oficialul european a condamnat cazul decesului lui Andrei Braguța, care a murit în penitenciar. „Moartea lui Andrei Braguța expune mari eșecuri sistemice în sistemul de justiție, nu în ultimul rând în ceea ce privește datoria de a avea grijă de persoanele reținute”. 

Muižnieks a subliniat că e nevoie ca ședințele de judecată să fie publice, inclusiv cazurile majore de corupție, iar hotărârile judecătorești să fie accesibile pentru public.

Totodată, a fost sugerat să fie schimbată componența Consiliului Superior al Magistraturii prin eliminarea prezenței din oficiu a procurorului general și al ministrului Justiției.