„Am aflat că Președintele Republicii Moldova a făcut declarații foarte critice prin care a pus la îndoială hotărârile Curții Constituționale și imparțialitatea judecătorilor constituționali. Aș vrea să reamintesc că într-un stat democratic, care se conduce de principiul statului de drept, critica adusă hotărârilor curții constituționale este admisibilă în măsura în care aceasta este respectuoasă. În timp ce libertatea de expresie reprezintă o valoare fundamentală într-un stat democratic, persoanele care ocupă funcții publice sunt obligate să manifeste reținere în critica pe care o fac. Critica lipsită de respect, în special declarațiile amenințătoare, îndreptată împotriva judecătorilor și menită să influențeze deciziile instanței constituționale, este inadmisibilă”, se arată într-o declarație semnată de președintele Comisiei de la Veneția Gianni Buquicchio.

Amintim că la începutul acestei luni purtătorul de cuvânt al Președinției, Ion Ceban, a emis un mesaj în care a scris că „hotărârile abuzive ale Curții Constituționale pot fi calificate ca uzurpare a puterii de stat, acțiuni care nu vor fi trecute cu vederea, iar persoanele vinovate vor fi trase la răspundere”. 

Afirmația se referă la sesizarea Guvernului privind numirea lui Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării, emisă Curții la început de lună.