„Curtea a constatat încălcarea Constituției, fapt care justifică suspendarea din funcție a președintelui. Parlamentului i s-a deschis calea pentru a iniția procedura de suspendare. Decizia de astăzi îi permite Parlamentului să creeze câteva comisii sau o comisie de anchetă”, a declarat Alexandru Tănase în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Astfel, potrivit fostului șef al CC pentru ca Dodon să fie substituit de speakerul Candu sunt necesare mai întâi anumite acțiuni din partea Legislativului.  

„Este suficient hotărârea Curții, dar totuși aș veni cu recomandări în adresa Parlamentului. Este bine ca Parlamentul să reglementeze acest proces. La modul practic Parlamentul trebuie să solicite acest aviz de la Curtea Constituțională, abia după aceasta președintele Parlamentului ar putea să îl substituie pe șeful statului. Este o dezlegare a situației, dar e o jumătate de măsură. Sancțiunea pentru încălcarea Constituției este impeachmentul”, a mai punctat Tănase.

În context, fostul președinte al CC a menționat că această criză este gestionată, nu a izbucnit acum instantaneu. La fel, dacă președintele va veni și în continuare cu refuzuri similare, Guvernul va trebui să vină cu sesizări la CC pe fiecare caz.

Pe de altă parte, analistul politic Anatol Țăranu spune că dacă Parlamentul nu va întreprinde nicio acțiune urmare a deciziei CC, se va demonstra conlucrarea dintre guvernare și Președinție.

„E demagogie politică ceea ce spune Dodon că eu nu o să respect Constituția pentru că am jurat poporului. Este absolut firesc ca la următoarea ședință a Parlamentului să fie creată o comisie și să se demareze procesul. Dacă asta nu se va întâmpla, atunci vom fi nevoiți să constatăm că este un spectacol și că în Republica Moldova nu funcționează legile”, a declarat Țăranu.