„Raportul, care vizează sistemul INTERPOL și instrumentalizarea Alertelor Roșii (red notice) a verificat posibilitățile de abuz a sistemului Interpol și a făcut sugestii pentru remedierea lacunelor sistematice. În cadrul acestui raport am făcut audieri de experți și am efectuat o vizită la Lyon, la sediul instituției, pentru a mă informa. Am prezentat o serie de cazuri semnalate de unele ONG-uri acreditate la APCE, printre care Open Dialog Foundation (un ONG din Polonia, și nicidecum din Kazahstan) și Fair Trials International”, a menţionat Fabritius cu referire la raportul său special pentru Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

„Cazul domnului Renato Usatîi, despre care am fost întrebat o dată în cursul unui interviu publicat de independent.md la data de 27.04.2017, nu a constituit obiectul acestui raport. La acea dată avocatul domnului Usatîi a participat la o audiere publică la Strasbourg, unde a prezentat unele detalii din cazul respectiv. La acea dată raportul era deja finalizat și adoptat. Dacă ar fi fost nevoie, cazul Usatîi ar fi putut fi monitorizat doar ulterior în procedura de postmonitoring”, a declarat acum politicianul german pentru DW.

El a mai menţionat că tot atunci, avocatul preşedintelui „Partidului Nostru” a primit sugestia reprezentanților Interpol să se adreseze neîntârziat Comisiei de verificare din interiorul instituției. „Așa cum am fost informat ulterior de avocatul respectiv, el a înaintat demersul și Comisia de verificare CCF din cadrul INTERPOL, care întâmplator este condusă de un președinte din Repubica Moldova, domnul Vitalie Pîrlog, a confirmat motivarea politică a urmăririi domnului Usatîi și a anulat red notice-ul respectiv. Din acest motiv cazul Usatîi a încetat a fi un „caz” și nu a mai fost preluat în monitorizare. Acest caz a dovedit funcționalitatea instrumentelor Interpol pentru prevenirea abuzurilor”, a mai declarat Bernd Fabritius.

Cât ţine de cazul Ablyazov, acesta este prezentat, potrivit lui Fabritius, doar ca exemplu în raportul publicat - „nimic mai mult sau mai puțin”. „Raportul este public și poate fi lecturat pe site-ul APCE. Vedeți deci, nu vorbim de investigații, ci de aberații și invenții clare”, a conchis politicianul german cu privire la acest subiect.

Este de menţionat că textul lui Veaceslav Balacci a fost publicat pe acelaşi site pe care, acum o lună a fost publicată şi „investigaţia video” prezentată şi comentată timp de o săptămână al postul de televiziune al oligarhului Vlad Plahotniuc, Publika TV, „Asasin în lege *Erată”. Astfel, Balacci susţine că „saşii Michael Schmidt şi Bernd Fabritius” sunt „ultimele speranţe ale lui Renato Usatîi”, omul de afaceri român Michael Schmidt fiind cumnatul preşedintelui „Partidului Nostru”.

În speţă bloggerul PD face referinţă la o declaraţie din aprilie curent a politicianului german, care afirma că „în anul următor vom urmări cum va evolua situația, iar în acest context voi monitoriza cazul lui Renato Usatîi, pentru a înțelege dacă există în cazul lui un oarecare abuz al sistemului”. Astfel, inclusiv după o incursiune prin biografia politicianului german de origine română, care este şi preşedinte al Asociaţiei Saşilor Transilvăneni din Germania, dar şi o referire la viaţa privată a acestuia, Veaceslav Balacci se întreabă şi, fără ca să aştepte prea mult, tot el răspunde la întrebarea sa. 

„Acum e clar cum, de unde şi mai ales de la cine ajung informaţiile confidenţiale din interiorul Interpol la Renato Usatîi şi respectiv FSB? Vă este clar canalul prin care se scurg la Moscova fotografiile de la şedinţele Interpolului, datele clasificate din interiorul sistemului Interpol etc? Mie îmi este. Raportorul special pentru sistemul Interpol de la APCE Bernd Fabritius uită de respectarea normelor de integritate şi de conflictele de interese, pe care ar trebui să le respecte cu sfinţenie în calitate de reprezentant al Bundestagului, APCE şi al Uniunii Izgoniţilor Germani, norme pe care le recomandă el însuşi în calitate de autor de rezoluţii statelor din Europa de Est”, scrie Balacci.

Acest material este un Advertorial Politic și nu prezintă punctul de vedere al redacției AGORA. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.