„Primarul ales al capitalei Republicii Moldova, a fost suspendat de către o autoritate judiciară, iar procurorul anticorupție a apelat la consiliul municipal din proprie inițiativă pentru a cere să se adreseze instanței să înceapă procedurile de suspendare a primarului, ceea ce constituie ingerințe și riscuri de politizare a sistemului judiciar, în absența dispozițiilor care reglementează procedura specifică de suspendare a unui reprezentant local”, scrie în document.

Congresul s-a angajat să „monitorizeze îndeaproape situația domnului Dorin Chirtoacă prin organizarea unei misiuni de informare, inclusiv a mai multor vizite, dacă este necesar, în vederea actualizării informațiilor privind situația sa și a situației capitalei Chișinău, ceea ce va duce la o recomandare adresată autorităților naționale din Republica Moldova”.

La rândul său, Mihai Ghimpu, care a dat citire acestui document, a subliniat că rezoluția este una diplomatică și chiar dacă nu poate da indicații autorităților de la Chișinău, din ea „e clar că Dorin Chirtoacă a fost arestat fără probe”. 

Liderul  PL a îndemnat cetățenii să nu meargă la vot pe data de 19 noiembrie. „Cetăţenii trebuie să înţeleagă că acest referendum vine să cheltuie bani din buget,  9 ml de lei, iar dacă plebiscutul va avea loc în favoarea socialiştilor, vor urma alegeri anticipate. Primarul va fi ales doar pentru un an, până în inie 2019. Deci, vor fi cheltuiţi în total 50 milioane de lei. Atunci, ne întrebăm ce sens este să organizăm acest referendum pentru un primar de un an”, a mai spus Ghimpu.