„Vreau să vă amintesc mesajul președintelui Comisiei de la Veneția. Libertatea de expresie reprezintă o valoare fundamentală într-un stat democratic. În timp ce persoanele ce ocupă funcții publice sunt obligate să manifeste reținere în critica pe care o fac. Critica lipsită de respect, în special declarațiile amenințătoare îndreptate împotriva judecătorilor și menite să influențeze deciziile judecătorilor sunt inadmisibile. În Curte nu vă mai permitem să faceți declarații după ședință”, a punctat magistratul CC Veaceslav Zaporojan.    

Maxim Lebedinschi, la rândul său, ținut să precizeze că niciunui cetățean nu-i poate fi îngrădit dreptul la liberă exprimare. 

„Niciunui cetățean nu-i poate fi limitat dreptul la libertatea de exprimare. Aduc aminte de Cauza Amihalachioae contra Moldovei, când CEDO a spus că chiar și critica adusă Curții sunt accesibile, chiar dacă unele declarații sunt deranjante ele se includ în limita libertății de exprimare. Cenzura în RM este interzisă”, a declarat consilierul prezidențial. 

Amintim că marți, 17 octombrie, consilierul președintelui pe domeniul juridic, Maxim Lebedinschi, a condamnat decizia Curții Constituționale potrivit căreia președintele Dodon a încălcat Constituția și a afirmat că judecătorii ar putea răspunde penal pentru hotărârea pe care au luat-o. 

Ulterior, și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a venit cu un mesaj dur în adresa guvernării, dar și a membrilor Curții Constituționale urmare a deciziei de astăzi a CC. În opinia șefului statului, acțiunile nu pot fi calificate altfel decât uzurpare a puterii, iar cei care au admis acest lucru vor răspunde. „Vreți să vă puneți medalii înainte de pensii? Vine timpul. Nu o să vă scape nici cetățenia românească. O să vă prindem noi”, a declarat Dodon cu referire la judecătorii constituționali.