„Se constată ca circumstanță care justifică interimatul funcției de președinte al RM în cadrul numirii ministrului Apărării refuzul deliberat al președintelui de numire a candidaturii propuse repetat de prim-ministru, ceea ce constituie imposibilitate temporară de a-și exercita atribuția în cauză. Președintele Parlamentului sau premierul va emite în calitate de președinte interimar decretul de numire a ministrului Apărării și va primi jurământul acestuia”, a declarat președintele de ședință Veaceslav Zaporojan.

Amintim că la data de 12 septembrie curent, prim-ministrul a propus președintelui ţării candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării, aceasta fiind respinsă de șeful statului. Ulterior, premierul a propus repetat aceeași candidatură, care la fel a fost respinsă de președinte. Astfel, pe data de 19 septembrie 2017, Executivul s-a adresat Curții Constituționale pentru a clarifica acțiunile ce pot fi întreprinse de către prim-ministru și deciziile care pot fi adoptate de Parlament în cazul în care Președinția refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru. 

La 17 octombrie Curtea Constituțională a constatat că președintele Igor Dodon a încălcat prevederile Legii Supreme și că astfel există temei pentru instituirea interimatului funcției, condițiile în care ar urma să se întâmple acest lucru urmând să fie examinate pe fiecare caz separat.