Potrivit Avocatului Poporului, Constituția nu ar permite ca dreptul la grevă să le fie restricționat angajaților din următoarele domenii (așa cum în prezent legea le interzice):

- medico-sanitar și serviciile de asistență medicală urgentă;

- alimentare cu energie și apă;

- dirijarea traficului aerian;

- asigurarea ordinii publice;

- autoritățile publice centrale (persoanele cu funcții de răspundere).

Potrivit lui Mihai Cotorobai, adresarea către CC a fost expediată în baza cererilor venite la Avocatul Poporului din partea cetățenilor și a Confederației Sindicatelor. Prin urmare, acesta susține că greva ar trebui permisă, cu condiția ca organizatorii grevei să asigure serviciile necesare de strictă necesitate, dar nu mai puțin de 1/3 din activitatea normală.

„Necesitatea de a ne adresa la CC este impusă de cunoscutul conflict dintre salariațiii Căii Ferate, a administrației Căii Ferate, a Guvernului și ministereor respective. La Calea Ferată a Moldovei de mai mulți ani se întârzie cu câteva luni plata salariilor. La ziua de astăzi, conform informațiilor oficiale, sunt în jur de 140 de milioane de lei. Persoanele respective au ajuns la nivel de sărăcie tocmai din cauza că n-au primit salariul la timp.

Informația este publică: diferite reprotaje, adresări, plângeri care nu au dus la scopul scontat. Cifra pe care am menționat-o dovedește deznădejdea la care mă refer. Răspunsurile către angajați eru că se vor întreprinde măsuri, dar așa și nu s-a rezolvat problema”, sunt câtev dintre declarațiile lui Mihai Cotorobai în fața judecătorilor CC.

Ombudsmanul consideră că interzicerea absolută la grevă nu este constituțională: Dreptul la grevă e un drept de apărare a drepturilor, mai ales când într-un conflict de muncă sunt antrenați angajatorul și salariații”. 

Reprezentantul Guvernului, viceministrul Justiției Eduard Serbenco, a prezentat o poziție diametral opusă a Executivului.

„În viziunea Guvernului, această sesizare este abuzivă și prea generală. Se pornește de la un caz practic care se vrea a fi rezolvat. [...] Nu e o problemă de constituționalitate în opinia noastră. Sunt modalități eficiente oferite de lege pentru a rezolva astfel de probleme, cum ar fi posibilitatea formulării unei acțiuni în judecată de către angajații Căii Ferate. [...] Sesizarea este neargumentată. [...] Temei de limitare a dreptului la grevă sunt și în actele internaționale la care R. Moldova este parte”, a declarat Serbenco.

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.