„Până acum, domeniul securității naționale nu prea a fost prioritate pentru guvernele anterioare sau pentru Republica Moldova. Acum încercăm să schimbăm această poziție. Domeniul securității începe să devină prioritate, stipularea foarte clară a bugetului apărării în această strategie și ulterior în strategia militară, care vine imediat după această Strategie Națională a Apărării, când va fi aprobată în Parlament, ne permite să ne planificăm o dezvoltare a Armatei Naționale și, totodată, ne permite să atragem mult mai multe fonduri și asistență externă de la partenerii străini, fiindcă și ei văd că Republica Moldova are ca prioritate acest domeniu al securității. Până acum, ei vedeau că Republica Moldova doar este consumator de ceea ce dau ei și singură nu contribuie la această securitate”, spune Sturza. 

„Pentru 2018, în premieră vom avea achiziții necesare pentru Ministerul Apărării, vom avea investiții capitale în infrastructura militară, vom crea condiții mai bune pentru militarii în termen și prin contract, fiindcă situația este așa cum este - fără investiții, pe parcursul anilor a devenit critică”, mai adaugă noul ministru. 

Sturza afirmă că ministerul pe care îl conduce va avea achiziții de tehnică „foarte necesară Armatei Naționale”.

„Sper și sunt sigur că acest proces va fi continuat și în anii viitori. Deja am stabilit contactele cu partenerii să ne ajute în acest proces de achiziții, va fi o achiziție transparentă, dar veți vedea în 2018 aceste progrese”, promite politicianul.

Pe lângă asta, prinre schimbările pe care le planifică Sturza se numără și creșterea numărului de militari prin contract. 

sursa foto: Constantin Grigoriță