Volta pe care au luat-o evenimentele în monarhia saudită a trezit multe semne de întrebare în rândul experților și în presa internațională, scrie digi24.ro.

„În Arabia Saudită, unde Familia și Statul sunt unul și același lucru, arestările s-ar putea dovedi selective”, astfel titrează The New York Times subiectul valului de arestări care a lovit aparatul administrativ saudit și anumiți „vlăstari” ai familiei conducătoare.

Cotidianul american scrie că operațiunile declanșate de prințul Mohammad par cel puțin suspecte, din moment ce folosesc eticheta anticorupției într-o țară în care legile - emise prin decret regal sau derivate din legea islamică - nu au conținut până acum nicio reglementare care să vizeze în vreun fel membrii monarhiei sau clientela sa cea mai intimă (de la jucători majori din domeniul aramamentului și până la stăpâni de imperii imobiliare din toate colțurile mapamondului).

Sumele din conturi, câștigul de pe urma afacerilor cu petrol sau din contractele încheiate cu statul - toate acestea au fost mereu ținute sub un lacăt de secretomanie, mai notează NY Times. Iar regele Salman nu a expicat niciodată de unde provin cele 28 de milioane de dolari investite în domeniul imobiliar din Londra, la fel cum fiul său, Mohammad, nu a oferit niciodată lămuriri legate de cele 500 de milioane de dolari cheltuite pentru achiziționarea unui iaht.

De asemenea, regatul saudit - o monarhie absolută - nu și-a exprimat niciodată intenția de a înființa un sistem juridic independent de deciziile luate la vârful ierarhiei monarhice.

„Pare desprinsă direct din cărticica autocratului”, caracterizează campania declanșată de prințul saudit o expertă din cadrul Transparency International, Katherine Dixon, care este de părere că Mohammad nu face altceva decât să reproducă, folosind anticorupția ca paravan demagogic, practicile de epurări politice în aparatul intern tipice unui Vladimir Putin sau Xi Jinping, pentru a-și asana drumul spre sceptrul puterii absolute.

Până la această oră, lista celor acuzați de corupție a ajuns la 500 de persoane din cercurile politice.

Debarcarea vechilor saudiți

„În ultimă instanță, regele și unii membri înalți ai familiei regale pot face tot ce le trece prin cap și să se gândească mai târziu la legalitate”, consideră Nathan J. Brown, un analist al sistemelor juridice arabe al Universității „George Washington”.

Într-un editorial semnat de întreaga echipă redacțională, The Guardiancataloghează ceea ce se întâmplă în Arabia Saudită ca fiind o „lovitură de stat cu încetinitorul”. Jurnaliștii britanici spun că, acum, există un singur personaj care trage toate manetele în Riyadh: prințul Mohammad, care ar căuta să rupă frâiele „vechilor saudiți” în „statul fondat de patriarhul familiei”.

Cotidianul îl descrie pe prințul moștenitor drept un „tânăr neexperimentat”, cu un apetit beligerant și cu o politică externă dezastruoasă, oferind ca exemple focarele de tensiuni dintre Arabia Saudită și Yemen, Siria sau Qatar, care ar fi rezultatul direct al deciziilor luate de Mohammad. Ori recenta alunecare a Libanului în disensiunile istorice dintre saudiți și Iran.

Citește continuarea materialului pe digi24.ro.