Angajații Agenției sunt acuzați că ridică salarii de 20-30 de mii de lei, atribuindu-și și ore în afara programului în timp ce, de fapt, nu erau la muncă, primind și prime considerabile.

Cel puțin asta afirma în comisie deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, nemulțumit și de faptul că aceeași profesori care elaborează testele sunt și cei care le verifică.

Prima reacție pe marginea discuției a venit de la secretarul general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov. 

„Domnul Topală, pe parcursul întregii perioade a așteptat și a ținut cont de codul deontologic. Acum rămâne să suprapunem datele notei informative, spusele domnului Topală și raportul inspecției financiare și să venim cu un răspuns cu privire la subiectul acesta. Echipa ministerului nu poate să-și permită asta”, a punctat funcționarul.

„Ei nu au depășit bugetul acordat. Să ai 43 de persoane în statul de personal și să lucrezi cu 16, păi să mă scuzați vă rog. Voi pe toți restanțierii vreți să-i treceți cu diplome de Bacalaureat”, i s-a adresat deputata Maria Ciobanu socialistului Vlad Batrîncea. „Iar dumneavoastră îi apărați pe cei care profită pe spatele copiilor noștri!”, a răspuns el.

„Problema este alta. Vreau ca domnul Topală să spună care au fost deputații și funcționarii care au pus presiune asupra lui în vederea modificării notelor la BAC. Eu cunosc personal unul care a spus „Моя дура, но я депутат” („A mea e proastă, dar eu sunt deputat”). Cineva vrea să pună presiune pe Agenția de Curriculum și Evaluare, unde lucrurile nu sunt ideale, dar merg bine. Există CNA care poate cerceta dacă au fost depășite cheltuielile și se vor lua măsuri. Se aplică Codul Muncii dacă omul a lipsit de la muncă”, a comentat liberalul Lilian Carp.

„Este un exemplu clasic de abordare a unei probleme, având în vedere plasarea politică. Fiecare vrea să-și realizeze obiectivele. Eu mă bucur că ministerul nu s-a condus de emoții și a fost pragmatic toată perioada asta. Sunt convins că se va sta cu ochii pe subiect. Nici unul din noi nu vrea să facă vendetă”, a spus, la rândul său, deputatul PD Dumitru Diacov. 

Discuția din comisie s-a încheiat fără a avea o finalitate, iar deputații au convenit că vor aștepta încheierea inspecției financiare pe marginea cazului.