UPDATE Astăzi, 23 noiembrie, deputații au votat în prima lectură proiectul de lege. Înainte de votare, deputații fracțiunii PL au părăsit sala de plen în semn de protest față de dezbaterea proiectului.

Inițiativa constă în completarea Legii privind actele de stare civilă cu următorul alineat în articolul 13:

Faptele de stare civilă produse şi înregistrate în localităţile din stânga Nistrului şi mun. Bender pot fi confirmate, prin eliberarea documentelor de stare civilă de către autoritătile competente ale Republicii Moldova, în cazul în care înregistrarea lor s-a produs în condiții identice cu cele reglementate de cadru legal al Republicii Moldova”.

Potrivit autorilor, prin această prevedere se încearcă a fi rezolvată o problemă semnalată de mai mulți locuitori din stânga Nistrului, inclusiv cei care dețin sau doresc să obţină cetăţenia Republicii Moldova. Ultimii invocă faptul că actele emise de către instituţiile din stânga Nistrului sunt nerecunoscute atât de către autorităţile, cât şi de instanţele judecătoreşti ale Republicii Moldova în cazul constatării faptelor care au valoare juridică, unde aceste acte sunt prezentate ca probe. Astfel, se constată că persoanele respective, cărora nu li se asigură dreptul la satisfacţie efectivă din partea instanţelor judiciare, sunt lipsite de posibilitatea exercitărli drepturilor personale şi patrimoniale, ce rezultă din fapte obiective, precum naşterea sau decesul unei persoane, dar şi din alte fapte juridice precum căsătoria, stabilirea patemităţii, schimbarea numelui şi/sau a prenumelui etc.

Proiectul de lege a fost avizat pozitiv, astăzi, de către Comisia parlamentară cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media.