Ramsden urmează să investigheze creanțele potrivit cărora banii furați ar fi fost ascunși în Marea Britanie.  

„În timp ce au avut loc multiple aresturi și o investigație internațională, fiind condamnați Vlad Filat și Veaceslav Platon, banii nu au fost recuperați”, scrie The Times. 

„Ramsden a fost angajat de unul dintre acuzați, Ilan Shor, prin intermediul avocatului său, Denis Ulanov, cu scopul de a-i demonstra nevinovăția. Shor a fost acuzat de fraudă, însă acuzațiile au fost ulterior retrase, fiindu-i înlocuite cu cele de corupție”, notează publicația britanică.

Prestigiosul avocat urmează să conteste raportul Kroll, scopul lui fiind identificarea celor care au săvârșit frauda, dar și găsirea nemijlocită a banilor. 

Ramsden nu este la primul caz răsunător. Presa britanică scrie că el a fost ales, anul acesta, să asiste la identificarea echivalentului a aproape 4 miliarde de dolari furați din fondul suveran de investiții din Malaezia.

James Ramsden este un jurist din breasla QC, adică Queen’s Counsel. În secolul XVI, aceștia erau avocații care erau numiți să asiste ofițerii juridici ai Coroanei. În timpul secolului XVIII, aceștia și-au pierdut legătura directă cu Coroana, QC devenind un simbol de onoare al juriștilor de prestigiu. Acum, un avocat QC este un avocat senior, cu o practică de avocatură de cel puțin zece ani, fiind ales printr-o selecție intependentă drept „consilier al Majestății Sale, priceput în ale legii”. 

Amintim că în vara acestui an, Ilan Shor anunța că și lărgește echipa de apărători, angajând două companii internaționale de avocatură și consultanță. Primarul de Orhei contestase și o notă informativă a companiei Kroll, care a constatat implicarea evidentă a companiilor din Grupul Shor în frauda bancară. Atunci, în aprilie 2017, Shor spunea că va da în judecată compania Kroll, iar banii câștigați îi va dona pensionarilor.