Pentru al treilea an consecutiv, China se situează în fruntea țărilor care manipulează pe Internet, ca urmare a creșterii cenzurii și a luptei împotriva anonimatului online, precum și a întemnițării disidenților care își exprimă opinia online.

În 30 din 65 de țări supuse studiului „există rapoarte care arată cu guvernarea angajează oameni pe care îi plătește pentru a manipula discuțiile online, fără a elucida natura lor advărată, plătită”. Raportul Freedom House indică faptul că „în decursul anilor, guvernele au găsit tot mai multe metode de a manipula pentru a produce un impact mai mare și, în același timp, a evita responsabilitatea directă. Drept rezultat, este greu să deosebești propaganda de un tipic naționalism, chiar și pentru observatori experimentați”, scriu autorii raportului. 

Studiul a descoperit că cel puțin în 20 de țări dintre cele 65 analizate există armate de troli sau boți care scriu comentarii pro-guvernare la comandă. În Mexic a fost descoperit un grup de 75.000 de boți care scriau comentarii contra președintelui Enrique Peña online. 

Raportul arată că unele guverne recurc la bruiaje și restricționarea postării video-urilor live pe Facebook, Snapchat, și alte platforme, în special în timpul mitingurilor. Belarus, spre exemplu, este una dintre țările care a întrerupt semnalul de telefonie mobilă în timpul unui protest, anul acesta, pentru a împiedica realizarea și postarea filmulețelor în direct.

Printre altele, autorii au descoperit că o sumedenie de jurnaliști sunt atacați de guvernare, în mai multe țări ale lumii. Accesul la multe site-uri independente este împiedicat prin atacuri  de tip DDOS. În 30 de țări, cetățenii și jurnaliștii sunt împiedicați în dreptul lor la libera exprimare online. Spre exemplu, un reporter din Myanmar a fost ucis după ce a postat un status pe Facebook despre corupție, iar un caricaturist din Iordan a fost găsit ucis după ce a satiizat islmul în unul dintre desenele sale.