Primul set de recomandări: mai puține controale, proceduri mai simple și costuri mai mici

„Reguli mai clare de evaluare a bunurilor în vamă, simplificarea procedurilor vamale și mai multă claritate la evaluarea bunurilor în vamă prin transparența și digitalizarea acestui proces. Îmbunătățirea procedurilor de supraveghere: e necesară îmbunătățirea monitorizării tuturor controalelor de stat. Nimeni nu are dreptul și nu poate să efectueze controale abuzive.

Mai puține comisioane bancare. Băncile ar trebuie descurajate să impună comisioane exagerate pentru operațiuni cum ar fi extragerea de numerar sau transferurile de bani din conturi”, recomandă formațiunea condusă de Maia Sandu.

Al doilea set de recomandări: mai puțină birocrație

„Niciun document în plus. Guvernul ar trebui să promoveze un proiect de lege cu un singur articol. Acest articol trebuie să prevadă că o instituție de stat nu poate să ceară de la antreprenor să prezinte documente dacă acestea pot fi obținute de la alte intituții de stat, cum ar fi cazierul judiciar. Antreprenorul trebuie să aibă mai mult timp pentru dezvoltarea afacerii și mai puțin pentru interacțiunea cu instituțiile publice. Trebuie stopate abuzurile interne, tot felul de circulare a șefilor de Agenții sau din ministere care încalcă legea”, sunt de părere ce de la PAS.

Al treilea set de recomandări: mai puține taxe și impozite pentru cei mici

„Aici ne referim la încurajarea noilor afaceri. E necesară introducerea unui nou tip de SRL - SRL debutant (SRLD). Credem că trebuie introdus impozitul 0 pe venit în primii trei ani de activitate și ulterior, taxa 0 la profitul reinvestit. Credem că e nevoie de susținerea lor prin facilități fiscale la angajarea primilor cinci angajați”, consideră Radu Marian, potrivit căruia, în susținerea micilor comercianți și meseriași, care în mare parte dețin patente, e nevoie de păstrarea patentelor până când economia va putea furniza locuri de muncă bine plătite.

„Piețe agricole în beneficiul oamenilor și comercianților. Trebuie modificată legislația în așa fel încât să fie garantat accesul la locuri bune în piață pentru producători, redusă puterea intermediarilor monopoliști și eliminată corupția care sugrumă acest sector”, a mai spus acesta.