Decizia autorităților canadiene constituie etapa finală a procesului de liberalizare a regimului de vize pentru cetățenii români, început la 1 mai a.c., când anumite categorii de cetățeni români au început să beneficieze de acest regim (deținătorii unei vize de rezidență temporară în Canada în ultimii 10 ani sau ai unei vize valabile tip non-immigrant pentru SUA).

MAE subliniază faptul că persoanele care intenționează să intre în / tranziteze Canada pe calea aerului ulterior datei de 1 decembrie 2017 trebuie să obțină în prealabil o Autorizație electronică de călătorie (Electronic Travel Authorization - eTA).

Autorizația electronică de călătorie (eTA) reprezintă o cerință obligatorie pentru toți cetățenii străini exonerați de obligativitatea deținerii vizei, care tranzitează sau călătoresc în Canada pe calea aerului. Autorizația electronică de călătorie  (eTA) are o valabilitate de 5 ani  (sau, după caz, până la expirarea valabilității pașaportului). Obținerea autorizației electronice de călătorie se va putea realiza doar online, accesând www.Canada.ca/eTA-Romania. Data și ora exactă la care autorizația electronică de călătorie (eTA) va fi accesibilă cetățenilor români vor fi comunicate în timp util, ulterior transmiterii acestor informații de către autoritățile canadiene.

Menționăm că pentru obținerea autorizației electronice de călătorie și, ulterior, pentru accesul pe teritoriul canadian, cetățenii români trebuie să fie în posesia unui pașaport valabil, indiferent de tipul acestuia  (pașaport simplu electronic, pașaport simplu, pașaport simplu temporar, pașaport diplomatic și pașaport de serviciu).

Persoanele care intenționează să intre în Canada pe cale terestră (autoturism, autobuz, tren) sau maritimă (la bordul unei ambarcaţiuni, inclusiv al unui vas de croazieră), ulterior datei de 1 decembrie 2017, trebuie să dețină doar un pașaport valabil, fără a mai fi necesară obținerea autorizației electronice de călătorie (eTA).

Cetățenii români care intenționează să urmeze în Canada studii cu durata de peste 6 luni sau să exercite activități lucrative, indiferent de durată, trebuie să obțină în prealabil un permis de studii, respectiv de muncă.

Află AICI mai multe informații.