Scenariul nr. 1 - referendumul trece

Scenariul negativ pentru Dorin Chirtoacă și PL. În acest caz, Codul Electoral stabilește că primarul este demis chiar din ziua desfășurării referendumului. „Data adoptării hotărârii se consideră ziua desfăşurării referendumului local” - este prevederea de la alineatul 1 la articolului 198 din Cod.

Pasul următor este stabilit expres tot în același articol, la alineatul 2: în cazul în care primarul este revocat prin referendum, Comisia Electorală Centrală (CEC) va stabili data alegerilor noi conform prevederilor aplicabile alegerilor locale, ceea ce înseamnă că CEC urmează a începe pregătirile pentru organizarea de alegeri locale în anul 2018 (cu un an înainte de alegerile locale ordinare).

Rezumând cele expuse, în cazul în care Dorin Chirtoacă este revocat din funcție la referendum, edilul este demis în aceeași zi, urmând a fi organizate alegeri locale pentru alegerea în funcție a unui nou primar general.

Află AICI câți alegători trebuie să voteze pentru ca Dorin Chirtoacă să fie demis.

Scenariul nr. 2 - referendumul nu trece

Scenariul pozitiv pentru Dorin Chirtoacă și PL. În acest caz, liberalul rămâne în funcția sa de primar general. Cu toate acestea, rezultatul referendumului nu poate influența decizia instanței de judecată în privința suspendării atribuțiilor sale. În practică, Chirtoacă va continua să fie suspendat din funcția sa atâta timp cât instanța de judecată nu va decide ridicarea suspendării.

În aceste circumstanțe, Silvia Radu va continua să îndeplinească interimatul, dacă acțiunile în judecată ale socialiștilor și liberalilor de înlăturare a acesteia din funcție vor eșua.

Contrar înțelegerii răspândite în rândurile mai multor cetățeni, precum că Chirtoacă se întoarce la Primărie dacă referendumul eșuează, edilul nu se va întoarce în fotoliul său decât atunci când atribuțiile sale de primar vor fi restabilite prin decizia judecății.

Totodată, din punct de vedere juridic, referendumul poate eșua în trei cazuri:

- nu se întrunește numărul necesar de voturi „Pentru” revocarea din funcție (în cazul plebiscitului din 19 noiembrie, este nevoie de cel puțin 163.570 de astfel de voturi);

- referendumul local este declarat nevalabil (dacă la el au participat mai puţin de 1/3 din numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale; în cazul mun. Chișinău 1/3 reprezintă 216.733 de alegători);

- referendumul local este declarat nul (dacă în timpul votării sau în timpul numărării voturilor au fost comise încălcări grave ale Codului Electoral, care au influenţat rezultatele referendumului).

Rezumând cele expuse, în cazul în care referendumul eșuează, Chirtoacă rămâne în funcție. Totuși, rămâne sub semnul întrebării dacă își va putea folosi atribuțiile de primar general, odată de suspendarea sa din funcție este încă în vigoare.

În loc de concluzie

Precizăm că, indiferent de deznodământul plebiscitului local, de atribuțiile de primar general se va bucura interimara Silvia Radu, până la o eventuală decizie contrarie a instanței de judecată*.

* - În acest sens, amintim sesizarea depusă de PSRM la Curtea Constituțională. Și liberalii și-au anunțat intenția de a ataca numirea Silviei Radu, însă spun că vor face acest lucru doar după ce demersul socialiștilor vor eșua, acuzându-i pe cei din urmă de cooperare cu democrații, lucru de care, la rându-le, sunt acuzați de către socialiști.

Foto: primariamea.md