Veaceslav Şeptelici s-a numărat printre antreprenorii care au participat recent la Forum-ul de afaceri al diasporei, eveniment organizat în premieră la Chişinău, la iniţiativa Biroului pentru relaţii cu diaspora şi Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei.
A plecat pentru studii
Veaceslav Şeptelici spune că a plecat în Franţa, fiind stăpânit de dorinţa de a face studii. După trei diplome de master obţinute în domeniul economiei generale, comerţ şi studii politice şi o experienţă de câţiva ani în calitate de angajat, el a decis să se lanseze în afaceri.
Aşa a apărut Glassdebourg, companie care are ca activitate conceperea şi producerea echipamentului pentru hoteluri. „Este o nişă pe care am descoperit-o şi am decis să o dezvolt. În prezent, clienţii mei sunt hotelurile, întreprinderile de construcţii, arhitectori, decoratori şi investitori”, a spus antreprenorul.
Angajaţi moldoveni
Compania îşi are sediul în Strasbourg şi are 15 angajaţi, iar în ultima perioadă a reuşit să se extindă şi peste hotare. „Avem birouri de studii, unde se creează proiectele, se fac propunerile la clienţi, avem un showrom, lucrăm cu hoteluri din Paris, angajaţi sunt francezi, dar mai mulţi moldoveni. Avem 15 angajaţi doar în Franţa, dar ne dezvoltăm şi în alte ţări. Avem filiale, de exemplu, în Bulgaria avem două companii - una de prestări servicii care lucrează pentru aceeaşi companie în Europa şi una de gestiune a stocului. Au fost create mai mult din punct de vedere fiscal, de optimizare a activităţii”, spune el.
Vânzări şi profit
Antreprenorul susţine că afacerea îi merge bine, iar în acest an vânzările vor ajunge la câteva milioane de euro. „Acum cifra de afaceri este de trei milioane de euro, un profit net la sfârşitul anului de vreo 20%, ceea ce este foarte mult pentru o ţară ca Franţa, unde o companie care funcţionează bine și este în echilibru, după achitarea impozitelor are un profit de 2-3%”, spune el.
Proiecte în Moldova şi planuri de viitor
Compania condusă de Veaceslav Şeptelici are şi anumite proiecte în Republica Moldova. „ Acum contractăm producătorii locali, adică anumite componente, echipamente şi sunt exportate în Franţa. Uneori, apelăm doar la transformarea unor produse, trimitem materia primă, este modificată, apoi reexportată în Franţa sau alte ţări europene”, explică omul de afaceri.
Totuşi, visul său este să construiacă un hotel în Republica Moldova. „Vreo zece ani în urmă am achiziţionat nişte terenuri acasă, în apropiere de Orheiul Vechi, am înercat să fac ceva, dar nu am reuşit, fiindcă durează atât de mult, formalităţi complexe, mai ales în zone turistice e şi mai complicat, aceste proiect trece prin toate instituţiile posibile şi imposibile, cum ar fi Agenţia Turismului, din punct de vedere administrativ este foarte complicat, neajungând la partea financiară”, a conchis antreprenorul.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.