„Venim cu patru propuneri care credem că vor contribui la rezolvarea problemei locurilor de muncă pentru tineri. Suntem conștienți că soluția depinde și de creșterea economică și nu ține doar de tineri, ci de toată populația. Totuși, credem că tinerii au nevoie de politici publice speciale”, spune președintele PAS Youth, Dan Perciun.

Una dintre soluțiile propuse de tineretul PAS este crearea unui fond în valoare de 1 milion de euro pentru acordarea granturilor tinerilor antreprenori. Valoarea minimă a unui grant ar fi de 10.000 de euro, iar de acești bani ar putea beneficia 100 de tineri anual.

De asemenea, PAS Youth propune salarizarea suplimentară a psihologilor și instruirea lor în vederea prestării serviciilor de orientare în carieră. Ei ar urma să pună la punct evenimente de instruire în carieră, ar putea stabili parteneriate cu instituții comerciale sau non-comerciale pentru a asigura oportunități de stagiu. Pentru asta, PAS Youth propune atestarea suplimentară a psihologilor și un bonus lunar de 3000 de lei, cu condiția de a instrui 300 de specialiști în primul an.

O altă soluție ar fi elaborarea unui contract de stagiu care să fie diferit de cel de muncă și voluntariat, care să ofere posibilitatea de a face un stagiu plătit și oficial. „Contractul ar scuti atât angajatorul cât și stagiarul de impozite și taxe aferente, iar salariul ar fi echivalent cu salariul minim pe economie, adică 1981 de lei”, comunică Alina Dandara, membru al biroului PAS Youth.

Tinerii PAS propun și sistemul de vouchere pentru stagii, care ar acoperi cheltuielile companiei pentru recrutarea, salarizarea și instruirea unui tânăr. Vouchere ar putea fi destinate studenților de universitate sau de colegii, iar valoarea lui ar fi de 2.500 de lei, cu 1000 de lei neimpozabili pentru student și 1.500 de lei destinate angajatorului.

Campania „Ne pasă, lucrăm acasă” a fost lansată cu scopul mobilizării tinerilor în soluționarea lipsei locurilor de muncă. Campania a fost lansată pe 5 octombrie.

sursa foto: privesc.eu.