Şefa Direcţiei investigaţii şi monitorizare din cadrul instituției, Svetlana Rusu: Potrivit datelor acumulate de la direcțiile de asistență și protecție socială din teritoriu, am constatat că sunt în jur de 27 284 de persoane cu dizabilitate severă, dintre care 6 229 sunt copii. Nu vorbim de faptul că toate aceste persoane neapărat trebuie să beneficieze de servicii de asistență personală. Totodată, 2 277 de persoane beneficiază de asistență persoanală, iar 4 279 de persoane mai așteaptă să le vină rândul să beneficieze de acest serviciu”.

Potrivit ei, persoanele sunt nevoite să aștepte ani în șir” acordarea unui serviciu de care au nevoie urgent, acum.

Totodată, persoanele în cauză sunt nevoite să aleagă între alocațiile de întreținere și serviciul de asistență personală, spune oficiala, care a precizat că în această situația s-a pomenit tânăra din Drochia, refuzată de trei spitale și lăsată să moară. Svetlana Rusu susține că tânăra a solicitat asistența personală, însă când i s-a comunicat că, din cauza lipsei resurselor financiare, ea trebuie să aleagă între acest serviciu și alocația de îngrijire, tânăra a renunțat la asistență.

Şeful Direcţiei politici de protecție a drepturilor persoanelor cu dizabilități din cadrul Ministerului Sănătății, Vasile Cușca: „Nu este corect ca toate persoanele cu dizabilități severe trebuie să beneficieze de acest serviciu. Doar în cazurile cele mai dificile trebuie acordată această asistență. Nici în Olanda acoperirea pe servicii sociale nu este 100%, acolo la fel sunt persoane în așteptare”, a spus oficialul, care s-a referit la alte servicii și facilități oferite de stat.

Avem centre de zi, avem case comunitare, serviciul respiro, plasament familiar pentru adulți, deservire la domiciliu... Trebuie să vedem cine și de ce servicii are nevoie și atunci să le oferim. Toate aceste servici trebuie dezvoltate la nivel local”, a conchis Vasile Cușca.

Proiectul bugetului pentru anul 2018, votat în prima lectură, prevede alocații în sumă de circa 6,7 miliarde de lei la bugetul asigurărilor sociale de stat.